Piacképes szakembereket képezni – megadva a továbbtanulás lehetőségét is

Dósa Ildikó 2017. május 09., 18:16

Az ország négy városa, Brassó, Temesvár, Arad és Craiova mellett, ahol már működik a duális szakképzés, a következő tanévtől Székelyudvarhelyen is elindítják a reformnak számító oktatási formát.

Fotó: Pál Árpád

A napokban tíz helyi vállalkozó együttműködési szerződést írt alá a székelyudvarhelyi Bányai János Szakközépiskolával és a Kós Károly Szakközépiskolával.

A duális képzésben részt vevő cégek vállalják, hogy a diákoknak a havi 200 lejes állami ösztöndíj mellé további havi 200 lejt, valamint munkaruhát adnak, és balesetbiztosítást kötnek a hároméves képzési ciklusban.

Ugyanakkor őket terheli a felszerelések, munkaeszközök, nyersanyag biztosítása is.

A diák kötelezettsége annyi, hogy pontosan járjon gyakorlatra, csak igazoltan hiányozzon és tízes magaviselete legyen – hangzott el az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége (UKKSZ), az alpolgármester, valamint a képzésben részt vevő tanintézetek és helyi vállalkozások képviselőinek keddi sajtótájékoztatóján. A képzést a tanfelügyelőség mellett a helyi önkormányzat is támogatja.

Orbán Árpád alpolgármester még adókedvezményt is ígért a benne részt vállaló akkreditált cégeknek.

Mi is a duális képzés?

A Wikipédia szerint elsőként Németország dolgozta ki a felsőoktatás és a vállalatok igényének összehangolása, együttműködése nyomán kialakuló képzésformát, amelyben az elméleti oktatás szakiskolában, a gyakorlati pedig üzemekben, vállalatoknál történik. Az iskolák feladata, hogy az általános műveltséget és a szakelméleti ismereteket átadják, míg az üzemi képzés a szakmai képességeket fejleszti. Ez a képzésforma a felsőoktatás, gazdaság és munkaerőpiac még szorosabb összekapcsolódását eredményezi, ugyanis a duális képzésben töltött évek alatt a hallgató piacképes tudásra tesz szert.
A minisztérium lemásolta a német mintát, amely nagyon jól működik, de mást jelent Németországban és mást nálunk szakmunkásnak lenni

– jelentette ki Szakács Paál István, a Bányai János Szakközépiskola igazgatója. Az általa vezetett intézetben fél osztály mechanika és fél osztály faipari szakképzés indul a következő tanévtől, melyekben tíz-tíz diák részesül duális képzésben.

Fotó: Pál Árpád

A hagyományos szakoktatással ellentétben nemcsak a második tanévtől, hanem már kilencediktől tömbösített gyakorlati órákon vesznek részt a diákok. Amellett hogy a duális oktatás piacképes szakembereket képez, a három év elvégzése után bárkinek lehetősége van beiratkozni a tizenegyedik osztályba, leérettségizni, továbbtanulni.

A Kós Károly Szakközépiskola vendéglátós profilú osztályában tizenöt szakács és ugyanannyi pincér vesz részt az ősszel kezdődő duális képzésben. Szilágyi István, a Kós Károly Szakközépiskola oktatója szerint azokat a jó képességű diákokat is magukhoz vonzhatják, akik jól megbírnák az elméleti középiskolát, azonban családjuknak számít az ösztöndíj, meg természetesen azokat, akiket kimondottan a szakma érdekel.

Mindkét iskolába június 12-én és 13-án iratkozhatnak be azok a nyolc osztályt végzettek, akik a képzés iránt érdeklődnek.

Túljelentkezés esetén 14-én és 15-én képességvizsgát tartanak.

Vállalkozói vélemény

Elfuseráltnak, összeférceltnek nevezte Péter Péter, a Matplast igazgatója és a helyi duális képzés úttörője a húsvét előtt közölt törvényt, amely nagyon szigorú a vállalkozókkal, azonban megengedő a diákok irányában. A vállalkozó nagy kockázatot vállal a diákok képzésével, hiszen a fémiparban csak állandó felügyelet mellett dolgozhatnak, a velük foglalkozó munkást plusz anyagi juttatással tudják motiválni, mialatt a termelés visszaesik. Míg a károkat a vállalkozó állja, a szaktárca azt is megköveteli, hogy a vállalatnál egy peda modullal rendelkező káder is legyen. A három év elvégzése után pedig semmi nem kötelezi a diákot arra, hogy náluk maradjon, hiszen nem köthetnek vele erre vonatkozó szerződést. Úgy véli, az iskoláknak már a diákok felvételekor ki kellene szűrniük azokat, akik egészségügyi okok miatt nem felelnek meg, ne a képzés végén derüljön ki, hogy nem alkalmazhatók.