Udvarhelyről a Mediawave-re

Veres Réka 2017. május 02., 21:01

Hetvenméteres fotósorozattal vettek részt a székelyudvarhelyi grUnd alkotócsoport fiatal képzőművészei a múlt hét végén Komáromban megrendezett 27. Mediawave nemzetközi film- és zenefesztiválon.

Fotó: Facebook

Orbán Árpád alpolgármester a grUnd januári kiállításmegnyitóján ajánlotta fel az udvarhelyi származású, illetve Udvarhelyre költözött képzőművészekből verbuvált alkotócsoport tagjainak, hogy segít nekik eljutni a Mediawave-re. A fesztivált a Komáromban található Monostori erődben tartják, immár huszonhét éve. A rendezvényen a nemzetközi filmes versenyprogrammal párhuzamosan koncertek, különböző kiállítások, filmes és zenei műhelyek, előadások zajlanak. A Mediawave-re az alpolgármester és a Haáz Rezső Múzeum közbenjárásával végül Lakatos László, Tamás Borbála, Uliana Gujuman, Hodgyai István, Kolumbán Antal József és Berze Imre ment el múlt csütörtökön, a többi grUndos pedig alkotása által volt jelen.

„Mivel ez egy eklektikusabb környezetben zajló rendezvény, nem vártak el tőlünk klasszikus jellegű, kötött tárlatot. A fő tematika az ötszázéves reformáció volt, erre próbáltunk reflektálni, ám inkább a huszonhetedik Mediawave gondolatára erősítettünk rá anyagunkban” – ecsetelte Berze Imre, az alkotócsoport vezetője. A grUnd tagjai a Monostori erőd kazamatarendszerében egy

hetven méter hosszú fotósorozatot állítottak ki, amely egy-egy pillanatot mutat be munkájukból.

„Az összművészeti fesztivál egyik érdekessége, hogy a szervező, az előadó és a vendég is egyformán jól érzi magát a programokon” – magyarázta Berze Imre. Véleménye szerint ez az első alkalom beavatásszerű volt, megismerték a fesztivál hangulatát és helyszínét, így sokkal jobb elképzelésük van arról, hogy jövőre mivel készüljenek. Vélhetőleg akcióművészeti vagy interaktív tárlattal vesznek részt a következő Mediawave fesztiválon.