Török vállalkozókkal hoznának létre munkahelyeket Székelyföldön

Iochom Zsolt 2017. április 30., 19:42

Harminc törökországi vállalkozó, orvos és iskolaigazgató érkezett ötnapos székelyföldi látogatásra a napokban.

Fotó: Iochom Zsolt

A csapat pénteken érkezett Romániába, első állomásuk Kézdivásárhely volt, ahol Péter János, a Székely Nemzeti Tanács alelnöke fogadta őket. Ahmet Açıkgöz isztambuli külkereskedelemmel foglalkozó vállalkozó és Péter János SZNT-alelnök barátságának gyümölcse a látogatás, amely erősíteni kívánja a székely–török kapcsolatokat. Ennek jegyében szombat délután kopjafát állítottak közösen a Nyergestetőn. Az ünnepségen részt vett Erdoğan Erken rodostói tiszteletbeli konzul is.

A török vendégeket Csíkszeredában Gergely Levente, a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség munkatársa köszöntötte, majd a csíktaplocai néptánccsoport tartott számukra bemutatót, a táncba is bevonva a küldöttséget.

Péter János örömének adott hangot, hogy isztambuli és rodostói „testvéreinkkel” létrejött a kapcsolat, amely a székely–török barátságra és az Attila király iránti közös tiszteletre épül.

Ahmet Açıkgöz és Péter János Fotó: Iochom Zsolt

A magyarul jól beszélő Ahmet Açıkgöz

érdeklődésünkre elmondta: imádja Székelyföldet, a székelyeket, és számára nagyon fontos a közös múlt.

„Nagyon szeretek itt lenni Székelyföldön, itt otthon érzem magam. Próbálok Székelyföldön jó baráti kapcsolatokat kialakítani, csoportokat hozni Törökországból. Ismerjék meg Székelyföldet, hozzunk befektetőket és teremtsünk munkahelyeket, hogy a székely fiatalok ne kelljen külföldre menjenek dolgozni” – beszélt távlati terveiről Ahmet Açıkgöz.

Vasárnap a csíksomlyói kegytemplomot látogatták meg, majd útjukat a Békási-szoros és a Gyilkos-tó felé vették. Hétfőn Marosvásárhelyre látogatnak.