A szegénység az úr a községek több mint egyharmadában

Hírösszefoglaló 2017. március 20., 22:41

A szegénység mértéke 535 romániai községben meghaladja az átlagost, a társadalom peremére szorult polgárok száma 427 046 – mutat rá a közigazgatásért és társadalmi politikáért felelős intézet és a szociális munkások országos egyesületének sajtóközleménye.

Fotó: Barabás Ákos

„Sokkal kevesebb szociális munkás tevékenykedik, mint amennyire szükség lenne. Romániában a községek több mint egyharmada (35 százaléka) tekinthető a társadalom peremére sodródott közösségnek, ezek közül 535 községben az átlagosnál nagyobb szegénységben élnek. (...) A törvény szerint egy szociális munkásra legtöbb 300 ellátott juthatna, akkor ezekben a közösségekben legalább 1.423 szociális munkást kellene alkalmazni” – mutatnak rá az Agerpres által idézett dokumentumban.

A közlemény szerint ehhez képest összesen 292 szociális munkás dolgozik ezekben a közösségekben, ez mintegy 20 százaléka annak, amennyire igény lenne. Az Eurostat jelentése szerint Románia az első helyen áll az Európai Unióban, ami a szegénységben élő lakosság arányát illeti – ez 2014-ben meghaladta az összlakosság 40 százalékát.