Felfüggesztette párttagságát a PSD-ben a kalasnyikovos honatya

Krónika 2017. március 20., 16:39

Helyzete tisztázásáig felfüggeszti párttagságát Cătălin Rădulescu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti képviselője – közölte hétfőn az Argeş megyei sajtóval a kormányellenes tüntetőket fegyverrel és vízágyúval fenyegető politikus.

Fotó: Gecse Noémi

„Huszonegy éve vagyok a PSD tagja, és nem szeretném, hogy bármiféle kár érje a pártot vagy annak elnökét, így felfüggesztem tagságomat mindaddig, amíg tisztázódik a sajtóbotrány minden részlete\" – olvasható a képviselő közleményében. Cătălin Rădulescu hozzáteszi, szeretné bebizonyítani jóhiszeműségét, valamint azt, hogy szavait félremagyarázták, hogy hiteltelenítsék politikai tevékenységét és megítélését. „Hű maradok a PSD elveihez, programjához és vezetőségéhez\" – szögezi le a honatya az Agerpres által idézett dokumentumban.

Cătălin Rădulescu úgy véli: nyilatkozatait eltorzították, ennek ellenére bocsánatot kér azoktól, akik sértve érezték magukat a nyilvánosságban megjelentek miatt. „Sajnálom, hogy egy 90 perces interjúban, különböző témákban elhangzott mondataimat szekus módon vágták össze egy 2 perces kisfilmmé, szavaimat eltorzították, és más jelentést tulajdonítottak nekik\" – írja a politikus, hozzátéve, soha nem vett részt semmiféle, a közrendet megzavaró cselekedetben. Rădulescu ugyanakkor az ország alaptörvényére hivatkozva kijelenti, hogy „illegális és alkotmányellenes minden kivizsgálás, amely egy parlamenti képviselő nyilatkozataira és politikai véleménynyilvánítására irányul\".

Cătălin Rădulescu nyolcnapos szabadságot vett ki, erre irányuló kérését az alsóház házbizottsága hagyta jóvá hétfőn. A honatya rossz egészségi állapotára hivatkozva kért szabadságot. A napokban a bukaresti legfőbb ügyészség a közrend és nyugalom megzavarása miatt hivatalból bűnvádi eljárást indított a szociáldemokrata képviselő nyilatkozataival kapcsolatban. Cătălin Rădulescu az Adevărul című napilapnak nyilatkozva azt mondta: a Victoriei téri tüntetőket vízágyúval kéne szétoszlatni.

A politikus azt is elmondta az interjúban, hogy AKM gépkarabély van a birtokában. „Ha valaha még előáll valaki azzal az ötlettel, hogy megváltoztatja ezt az államot, amelyért mi harcoltunk, fel vagyok készülve, hogy kimegyek a fegyverrel, és lövök. Rögtön! Rögtön! Oda megyek ki, ahova akarok, ha elkap valami őrültség, kimehetek lőni ahova én akarok, ez az én kockázatom és az én döntésem\" – fogalmazott a politikus. Rădulescu megerősítette, hogy fegyvergyűjtő, és – habár életében nem sütött el még fegyvert – ha újra „kommunizmus, sztálinizmus, hitlerizmus vagy valami hasonló\" ütné fel a fejét az országban, ő „fegyverrel megy ki az utcára\".

Nyilatkozata után a rendőrség hivatalból vizsgálatot indított ellene, visszavonta Rădulescu fegyvertartási engedélyét és 2 500 lejes bírság kifizetésére kötelezte. Az Argeş megyei rendőrfelügyelőség ugyanakkor feljelentést tett a legfőbb ügyészségen a fegyvertartásra vonatkozó jogszabályok áthágása miatt.