A kaotikus oltási rendszerre panaszkodnak Háromszéken

Bíró Blanka 2017. március 20., 16:39

Kaotikus, kiszámíthatatlan oltási kampányok zajlanak az országban: az ellátás másfél éve akadozik, teljesen felborult az oltási rend is, a kisgyerekes családokat állandóan újabb és újabb időpontokra hívják be – hívta fel a figyelmet Lucia Seres.

Fotó: Boda L. Gergely

A háromszéki háziorvosok egyesületének elnöke a Krónikának elmondta, jelenleg a több betegség megelőzésére szolgáló, egy év alattiaknak járó úgynevezett hexavalens oltás, az újszülötteknek beadandó, hepatitis B elleni vakcina, a kanyaró elleni védőoltás, és a hatéveseknek járó négykomponensű védőoltás is hiányzik.

Florian Bodog egészségügyi miniszter múlt heti sajtótájékoztatóján azt mondta, június–júliusra megérkezhetnek a hepatitis B elleni védőoltások, minden gyereket beoltanak, mert megváltoztatták az oltásrendet. A miniszter ugyanakkor kifejtette, a négykomponensű, vagyis a tetravalens oltás teljes mennyiségét leszerződték, s amint a szállítmány megérkezik, azonnal eljuttatják a háziorvosokhoz. A hexavalens oltások hiánya miatt szintén megváltoztatták az oltási naptárt, így amint külföldről megérkeznek az oltóanyagok, az egy év alatti gyerekeket három helyett négy alkalommal immunizálják, kettő, négy és hat hónaposan, valamint egyévesen.

Lucia Seres kifejtette, a torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs (tetanusz), gyermekbénulás, hepatitis B és haemophilus influenza elleni oltóanyag már olyan rég nincs, hogy a hat hónapos babák többsége nem kapta meg a négy hónapos korban esedékes vakcinát. Február végén kaptak ugyan néhány dózis oltóanyagot, azt beadták a két hónaposoknak, de a négy és tizenegy hónaposoknak már nem jutott. „Teljesen felborult az oltási rend is: már egy teljes füzetet betöltöttem az újabb és újabb időpontokkal. Arra összpontosítunk, hogy minden gyerek kapja meg a vakcinát, nehogy egy baba is kimaradjon a folyamatos eltolódások miatt\" – mondta az orvos. Rámutatott: a jelenlegi káosz hatalmas kockázatot jelent, és emlékeztetett, Romániában 3799-re emelkedett az igazolt kanyarós esetek száma, a betegség eddig 17 halálos áldozatot követelt.