Bábszínházi világnap a kolozsvári Pucknál

Krónika 2017. március 20., 17:49

Interaktív sétával, komatállal, és természetesen bábelőadással ünnepli a kolozsvári Puck magyar tagozata a bábszínházi világnapot. Az intézmény kedden 16 órától szeretettel vár minden kedves érdeklődő gyermeket és felnőttet.

Fotó: Gecse Noémi


Interaktív sétára hívják a nagycsoportos és iskolás gyerekeket és szüleiket, a Bábkereső című játékban bábokat és bábszínészeket kell keresni a kincses város központjában. A bábszínésznek és a bábnak a gyerekek egy-egy (bármilyen) kérdést kell feltenniük, majd megkapják a következő megkeresendő helyszínt és bábos mesefigurát. A játékba a Puck Bábszínházban lehet bekapcsolódni 16-tól 17 óráig, a játék az Életfa Családsegítő Egyesület székhelyén zárul, ahol 17.30-tól gyerekjátékok és komatál várja az érkezőket. 18.30-tól a Puck és a többiek című előadást tekintheti meg a közönség, a belépés ingyenes.

Az ezredfordulón, 2000-ben, németországi kongresszusán döntött úgy a Nemzetközi Bábművész Szövetség, hogy a színházi világnap mintájára legyen a bábosoknak is külön ünnepe. „Akkor már joggal éreztük úgy, hogy ez a műfaj nagykorúvá vált. Minden más színháznál szélesebb korosztálynak játszik, fiataloknak, öregeknek, felnőtteknek, kamaszoknak, gyerekeknek, néha még csecsemőknek is. Dadi Pudumjee, a Nemzetközi Bábművész Szövetség elnöke azt mondta: a mi ünnepünk csakis akkor lehet, amikor az egész földkerekségen mindenütt süt a nap, ez pedig március 21-én van, a tavasz első napján\" – mondta a világnapról Balogh Géza Jászai Mari-díjas rendező, a Nemzetközi Bábművész Szövetség Magyar Központja vezetőségének tagja.