Napsugár: gyermeklap „szemben az árral”

Bede Laura 2017. március 20., 14:10

Jubileumi rendezvénnyel köszöntötték a 60. születésnapját ünneplő Napsugár gyermeklapot a hétvégén Kolozsváron.

Fotó: Baricz-Tamás Imola

Hatvanadik születésnapját ünnepelte a hétvégén a Kolozsváron szerkesztett Napsugár gyermeklap, amely havonta 12 500 gyerekhez jut el Erdélyben és kisebb példányszámban Magyarországra és Nyugat-Európába is. A kincses városbeli rendezvényre számos erdélyi megyéből érkeztek kisdiákok és tanítók, többek között Máramaros, Szilágy, Szatmár, Bihar, Hargita megyéből.

Zsigmond Emese, a Napsugár főszerkesztője a Krónikának elmondta, szombaton a Báthory István Elméleti Líceum dísztermében összegyűlt népes közönség előtt értékelték ki a gyermeklap hatvan évét. „A Napsugár nemcsak hogy nevet nem változtatott a 60 év alatt, hanem alapvetően a szerkesztési elvein, a céljain sem kellett módosítania, hiszen elődeink is ugyanazokkal a nemes gondolatokkal hozták létre a lapot a zordabb, kommunista időkben, mint amilyennel mi most készítjük. Egészen megváltoztak a körülmények, mert akkor az volt a gond, hogy a cenzúra nem engedte szabadon írni a szerzőinket, most pedig részben anyagi gondokkal küzdünk, részben pedig a mostani képernyőőrületnek vagyunk mi is az áldozatai\" – részletezte a főszerkesztő.

Hozzátette, egyre kevesebb gyerek olvas, egyre kevesebben teszik le az okostelefonjukat, hogy kinyissanak egy meséskönyvet vagy egy gyermeklapot. „Az árral szembe úszva is büszkén mondhatjuk, hogy a Napsugarat nagyon sok gyerek olvassa, hiszen rengetegen írnak nekünk, sokan válaszolnak felhívásainkra, bekapcsolódnak játékainkba\" – fogalmazott a főszerkesztő. A jubileumi ünnepség első napján a Napsugárban közlő írók és költők közül jelen volt többek között Jancsik Pál, Markó Béla, Egyed Emese, László Noémi, Balázs Imre József, akik meséket, verseket olvastak fel. Szombaton Bertóti Johanna gitározott a hallgatóságnak, Fóris Ferenczi Rita a Napsugárról született tanulmányából mondott el egy részletet, Murádin Lovász Noémi pedig a gyermeklap grafikai értékeiről tartott egy rövid előadást.

A vasárnapi gálaműsoron fellépett a mérai Cifra néptánccsoport, a székelyszenterzsébeti Cickom népdalénekes-csoport, a kolozsvári zeneiskola elemistáinak kilencvenfős kórusa énekelt, toborzót adtak elő a szamosújvári gyerekek, a monostori Octavian Goga-iskola diákjai pedig reneszánsz táncukkal lepték meg a közönséget. A Napsugárban publikáló grafikusok munkáiból vasárnap kiállítás nyílt, a tárlat a gyerekeknek és a felnőtteknek készült műveket is felsorakoztatja. A Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermében a Karaván együttes koncertje zárta az ünnepséget, a zenészek a Napsugár költőinek verseit zenésítették meg.