Dodon: a románoké helyett Moldova történelmét oktassák!

Balogh Levente 2017. március 19., 15:17

Újabb kísérletet tett Igor Dodon moldovai elnök az országát Romániához kötő kötelékek elvágására: átiratban szólította fel Pavel Filip miniszterelnököt, hogy a románok történelme helyett Moldova történelmét oktassák az iskolákban.

Fotó: Barabás Ákos

Dodon szerint a románok történelmének oktatása számos problémát okoz, többek között az ország önálló államiságában megszilárdításában is. A levél bevezetőjében rámutat: Moldova 25 éves fennállása óta olyan történelmi koncepciót kényszerítenek rá a polgárokra, amely nem ismeri el a moldovai népet és a moldovai államiságot. A dokumentumban az Európa Tanács egyik ajánlására is hivatkozik, amelynek értelmében le kellene tenni a történelem etnocentrikus oktatásáról, és amelyet azóta az összes kormány figyelmen kívül hagyott.

Dodon szerint az, hogy az iskolákban továbbra is a románok történelmét oktatják, fenntartja a társadalmi feszültségeket, és bizonytalanságot teremt a moldovai állam jövőjét illetően. Arra is hivatkozik, hogy a polgárok többsége Moldova történelmének oktatását szeretné, ennek érdekében arra szólítja fel a kormányt, hogy a 2017–2018-as tanévtől kezdve vonják vissza azt a 2012-es rendeletet, amely értelmében történelem helyett a románok történelmét oktatják az iskolákban, és vezessék be Moldova történelmének az oktatását.

A Moszkva-barát Dodon kezdeményezése máris bírálatokat váltott ki a Nyugat-barát pártok részéről. Mihai Ghimpu, a Liberális párt elnöke szerint bármennyire is küzd Dodon a román nemzeti jelképek, a nyelv, a zászló és a történelem ellen, nem jár sikerrel. A moldovai történelem oktatásának erőltetését a kommunistákhoz és a szocialistákhoz kötötte. Mint ismeretes, a tavaly államfővé választott Dodon többször is bírálta a Moldova és Románia egyesülését szorgalmazó kezdeményezéseket, és Moldova államiságának megerősítése mellett tette le a garast. Ennek érdekében többek között felvetette, hogy a jelenlegi, a román zászlóhoz hasonló lobogót cseréljék le Moldova régi, vörös színű, bölényfejes zászlajára.