Rakott, sajtos, sonkás – variációk bundás kenyérre

Krónika 2017. március 19., 12:59

Sonkás-parmezános bundás kenyér, bundás kenyér csicseriborsóliszttel, sajtos bundás kenyér tepsiben, rakott bundás kenyér, fokhagymás bundás kenyér.

Fotó: Pál Árpád


Sonkás-parmezános bundás kenyér

Hozzávalók: 8 szelet kenyér, 10 dkg sonka (4 vékony szelet), 1 dl habtejszín, 15 g parmezán sajt (reszelt), 3 db tojás, 2 ek. sertészsír (a sütéshez).

Elkészítés: Vékony szelet kenyereket vágunk, héjukat levágjuk. A vékony sonkaszeleteket zsiradék nélkül kicsit megpirítjuk. A kenyereket egy pillanatra tejszínbe merítjük, majd két szelet közé teszünk egy-egy sonkát, ezután a felvert tojásban megforgatjuk (közben kicsit összenyomkodjuk, hogy ne essék szét), végül egy tányérra szórt reszelt parmezánba fektetjük. Bő zsírban kisütjük mindkét oldalukon, még melegen fogyasztjuk.

Bundás kenyér csicseriborsóliszttel

Hozzávalók: A bundához: 4 evőkanál csicseriborsóliszt, 2 csipet só, 2 dl víz, 60 dkg rozskenyér (vagy másnapos kifli, zsemle), 2 ek. élesztőpehely (sör), bors ízlés szerint, szerecsendió ízlés szerint, kurkuma ízlés szerint, 1 dl napraforgóolaj.

Elkészítés: A fűszereket és a sörélesztőt a csicseriborsóliszthez keverjük, majd 1 dl vízzel jól kikeverjük. Várunk 2 percet, ezalatt kicsit sűrűsödik a masszánk, majd higítjuk a maradék vízzel, hogy tojásszerű híg elegyet kapjunk. Ebbe a masszába mártjuk a kenyér- vagy kifliszeleteket, és kevés forró olajon mindkét oldalukat megsütjük. Friss paradicsommal tálaljuk.

Sajtos bundás kenyér tepsiben

Hozzávalók: 10 szelet szárazabb kenyér, 3 db tojás, 2 ek. tej, 3 csipet só, ételízesítő ízlés szerint, 1 csipet bors, 10 dkg sajt (reszelt).

Elkészítés: A tojásokat felütjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a vegetát és a tejet. A kenyereket megforgatjuk a tojásos masszában, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük (esetleg teflonos sütőlapra/tepsibe). Tetejüket megszórjuk ízlés szerint sajttal, majd a 180 fokra előmelegített sütőben (légkeverésen) szép pirosra sütjük. Díszítésként petrezselyemmel szórjuk meg.

Rakott bundás kenyér

Hozzávalók: 6 szelet toastke­nyér, 4 db tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg trappista sajt, 15 dkg csirkemellsonka, 1 kis db hagyma, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 1 ek. vaj (jénai kikenéséhez).

Elkészítés: A hagymát apróra vágjuk, a sonkát felcsíkozzuk, a sajtot lereszeljük. A tojást felverjük, és elkeverjük a tejföllel. A reszelt sajt felét is hozzáadjuk, és ízesítjük sóval, borssal. Egy hőálló tálat kikenünk vajjal, majd a kenyérszeletek felét megmártjuk a tejfölös tojásban, és a tál alját kirakjuk vele. Sonkával beborítjuk, valamint az apróra vágott hagyma felével és egy kevés reszelt sajttal megszórjuk.

A maradék kenyérszeleteket is megmártjuk a tojásban, és a tálban lévőre rétegezzük. Ha maradt a tejfölös tojásból, azt ráöntjük még a kenyérre. Végül megszórjuk a maradék hagymával és sajttal, majd 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük (kb. 15-20 perc alatt). Tálalni bármilyen friss zöldséggel lehet.

Fokhagymás bundás kenyér

Hozzávalók: 3 db tojás, 0,5 dl tej, 4 gerezd fokhagyma, 5 szelet kenyér (egykilós kenyérből félbevágva, tehát tíz fél szelet lesz), só ízlés szerint, 3 dl napraforgóolaj.

Elkészítés: Egy tálba a tojásokat felütjük, egy csipet sót teszünk bele, és felverjük. Beleöntjük a tejet, és belereszeljük a fokhagymagerezdeket, majd összekeverjük. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a kenyérszeleteket a tojásban megbundázva az olajba helyezzük, és aranysárgára sütjük mindkét oldalukon. Papírtörlőre helyezve lecsepegtetjük a fölös olajtól.