Európai uniós pénzből szépítik Félixfürdőt

Pap Melinda 2017. március 17., 23:38

Megváltoztatná Félix­fürdő balkáni arculatát a váradszent­mártoni községvezetés, amely uniós támogatással korszerűsítené a fürdőtelep infrastruktúráját.

Az EU Regionális Operatív Programjában (ROP) immár befutónak számító projekt révén változtatná meg Félixfürdő központjának balkáni arculatát a váradszentmártoni önkormányzat. A Nagyvárad melletti község – amelyhez az ismert üdülőtelepen kívül a szomszédos Püspökfürdő is tartozik – vezetősége Félixfürdő infrastruktúrájának fejlesztése – A román turizmus lótusza címmel nyújtott be pályázatot, amelyet Cristian Laza polgármester szerint befutónak nyilvánítottak. „Nincs aláírva a finanszírozási szerződés, de már jelezték, hogy jóváhagyták\" – magyarázta a Bihon.ro hírportálnak az elöljáró, aki szerint a hat pályázatból csupán a félixfürdőit ítélték finanszírozásra érdemesnek.

A beruházás keretében Félixfürdő főutcája újul meg, de a központi piac és a mozgóárusok évek óta rendezetlen problémáját is orvosolják, ígérte az elöljáró. Mint mondta, a főutca leaszfaltozása mellett új parkolóhelyeket is létrehoznak, a központban artézi kutas terecskét alakítanak ki, amelytől kövezett sétálóutca vezet a rendőrségig. A főutca mentén kerékpárutat is kialakítanak a biciklivel közlekedő turisták számára.

Felszámolnák a bazárt

Cristian Laza arról is beszámolt, februárban elkezdődött a fürdőtelep arculatát évek óta rontó piac felszámolása. Elmondta, tanácsi határozattal tiltották meg, hogy az árusok újra felhúzzák sátraikat a közterületen, de gondot okoz számukra, hogy a terület lótuszos tó felőli része a Turism cég tulajdona, és a vállalkozásnak jelentős bevétele származik a bérbeadásából. Az elöljáró a tulajdonossal is tárgyalt arról, hogy próbáljanak civilizált kinézetet adni a helynek. „Katasztrófa, ami ott van. Olyan bódék, mint a nagyanyám falujában voltak a tyúkketrecek, falábú tákolmányok, és palacsintát árulnak benne\" – ecsetelte a jelenlegi állapotokat Laza. Úgy vélte, a bazár teljes felszámolására kevés az esély, ugyanis a cégnek nincs szüksége a községháza jóváhagyására, hogy árusoknak adja bérbe területét.

A fürdőtelep modernizálását célzó projekt az elöljáró szerint a műszaki-finanszírozási szakaszba érkezett, ahol eldől, mely részmunkálatokat ítélik megvalósíthatónak. Azon beruházásokat, amelyek nem mennek át a rostán, saját költségvetésből valósítja meg az önkormányzat. Idén a dokumentációt állítják össze, a tényleges munka jövő tavasszal kezdődne el, és úgy szerveznék meg, hogy ne zavarja az idényt. A projektben a térrendezés, sétálóutca és kerékpárút kialakítása mellett a főút menti víz- és csatornahálózat cseréje, a villany- és más vezetékek föld alá bújtatása, négy autóbusz-megálló és egy közvécé építése, infópont és kézművesvásár kialakítása is szerepel. Emellett az önkormányzat Félixfürdő népszerűsítésére is áldozna, a brand kiépítése mellett saját honlapon, szórólapokon és vásárokon ismertetné a termálvizéről híres fürdőtelepet, és Thermal Day néven saját fesztivált is szervezne.

Új nyomvonalat akarnak

A váradszentmártoni községvezetés ugyanakkor nem támogatja „bármi áron\" a nagyváradi önkormányzat tervét, hogy új úttal kössék össze Félixfürdőt a megyeközponttal. A nagyváradi tanács által még 2015-ben jóváhagyott, szintén uniós forrásokból megvalósuló beruházásban elsősorban azt kifogásolják, hogy az annak részét képező felüljáró a panziók felett vezetne, a vendéglátósok szerint zavarva a turistákat. Mivel a panziótulajdonosok számos tiltakozó aláírást gyűjtöttek, kénytelen a helyi tanács elé terjeszteni a kérdést, mondta Laza. Úgy vélte, a legjobb az lenne, ha a nagyváradi városvezetés módosítaná az út nyomvonalát, Ilie Bolojan polgármester azonban erre csak akkor hajlandó, ha a szentmártoniak állják az ezzel járó költségeket.

Mint ismert, Nagyvárad nemzeti liberális párti (PNL) elöljárója újraválasztása előtt népszavazást szervezett a megyeszékhelyen, illetve a községben azzal a céllal, hogy a Félixfürdőt és Püspökfürdőt közigazgatásilag magában foglaló Szentmártont a megyeszékhelyhez csatolja. Bolojan a fürdőtelepek korszerűsítésének szükségességével indokolta a fúziót, rámutatva, a városvezetés inkább képes lenne az infrastruktúra-fejlesztésre, több látogatót vonzana. Bár a szentmártoni referendum sikeres volt, érdeklődés hiányában Váradon kétszer is elbukott a projekt, ráadásul azáltal, hogy a község élére a PNL-es Lucian Popus helyett szociáldemokrata párti (PSD) polgármester került, egyre kevesebb az esély arra, hogy megvalósuljon Bolojan továbbra is dédelgetett terve.