Szakmai gyakorlat gyümölcstermesztőknek

Bakó Zoltán 2017. március 16., 14:59

Szombaton a kora délelőtti órákban mintegy félszáz viharkabátos, esőköpenyes, sapkás férfi és nő jelent meg a Sapientia EMTE gyümölcsös tankertjében, hogy a gyümölcsösökben végzendő idénymunkákat tanulja, vagy eddigi ismereteit bővítse.

Fotó: Gecse Noémi

A védőöltözetet a hirtelen lecsökkent hőmérséklet és nem az eső indokolta. Az elméleti ismeretek közlésével egybekötött gyakorlati bemutatót a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) Maros megyei fiókszervezete szervezte, Szotyori Zoltán megyei elnök és Suba Kálmán ügyvezető elnök elmondása szerint azért, hogy a marosvásárhelyi és a város környéki falvakból bejövő, a téma iránt érdeklődő kiskerttulajdonosokat szakszerűen világosítsák fel arról, hogy miként kell a gyümölcsfákat metszeni, hogyan lehet és kell a metszés után kezelni a fákat annak érdekében, hogy optimális mennyiségű termést hozzanak, s ezzel egyidejűleg a fajta által elérhető legmagasabb minőséget is biztosítsák.

Az egyetem aulájában megtartott rövid elméleti ismertető után a mintegy félszáz résztvevő – akik között mezőgépészeti mérnököket, egykor mezőgazdaságban dolgozó vezetőket is láttunk – kivonult a tankertbe, ahol Thiesz Rezső gyümölcstermesztési mérnök megmutatta a már megmetszett fákon helyesen kialakított koronázatot, majd egy tavaly óta szándékosan nem metszett szilvafához kalauzolta az embereket, ahol egy létra segítségével a koronatetőtől kezdte meg a metszést.

Abból a feltételezésből kiindulva, hogy a résztvevők nem kezdők a metszési technika tekintetében, a bemutató interaktívvá vált, a hallgatók javaslatokat tettek az ágak, hajtások, nyársak, vízhajtások eltávolítására vagy megtartására, s végül a szakember döntötte el a vitát, megmagyarázva azt is, hogy miért kell ezt vagy azt a döntést alkalmazni. Egy-egy képződmény eltávolítása körül élénk vita alakult ki a résztvevők között, amit dr. Thiesz hagyott kifejlődni, majd a végszót ő mondta ki, megmagyarázva a döntés okát is. Közben elmondta azt is, hogy egy ilyen bemutatón lehet elmélkedni, latolgatni, bár egy négy-öt fából álló háztáji kertben is, de amikor gyümölcsfák százait kell metszeni, képtelenség hosszú percekig gondolkodni, ott már a jól beidegződött rutin kell hogy működjön.

A csaknem másfél órás metszési bemutató után Bálint János növényvédelmi szakember, Fazakas Csaba talajtanász és Bandi Attila gyümölcstermesztő mérnök – szintén a Sapientia EMTE oktatói – a metszés utáni sebkezelésről, a permetezésről, a gyümölcsfák optimális elhelyezéséről, kezeléséről, ápolásáról beszélt a résztvevőknek, gyakorlatban is bemutatva az egyes kérdéseket.
Szotyori Zoltán lapunknak elmondta – korábban Székely­berében és Nagysármá­son tartottak hasonló gyakorlati felkészítőket a vegyszerezésről, talajminták bevizsgálásról, és szándékukban áll rövid időn belül, lehetőleg április közepén a konyhakertek kialakításáról tartani hasonló bemutatót. A fiókszervezet tervében szerepel még akkreditált farmerképző tanfolya­mok indítása, előadások szervezése a biotermelésről, minőségi vetőmagokról, műtrágyák és vegyszerek használatáról.