Mezőgazdasági támogatások: idén nem lesz késedelmi időszak

Kömény Kamilla 2017. március 16., 14:53

Az előző évek gyakorlatával ellentétben idén nem lesz lehetőség napi egyszázalékos késedelmi kamat fejében igényelni május 15-e után az egységes mezőgazdasági támogatásokat.

Ez újabb ok lehet arra, hogy ne halogassák a kérelmek leadását az érintettek – hívta fel a figyelmet a Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) Hargita megyei vezetője. Az egységes mezőgazdasági támogatáskérelmek benyújtásának az időszaka március elsején kezdődött el, eddig közel 125 ezer gazda jelentkezett országszerte az APIA kirendeltségeinél. Fontos továbbá tudni azt is, hogy az 50 hektárnál nagyobb területen gazdálkodóknak az APIA megyei székhelyén kell benyújtaniuk igénylésüket, míg az 50 hektárnyi területnél kisebbel rendelkezőknek a területi irodákban. Az állattenyésztési támogatásokat igénylőknek viszont a megyei székhelyen kell jelentkezniük.

A helyi önkormányzatok, állattartó egyesületek segítik a helyieket az igényléshez szükséges dokumentáció összeállításában. Haschi András abban bízik, hogy a késedelmi időszak megszüntetése is arra sarkallja a gazdákat, hogy ne halasztgassák a kérelmezést. Véleménye szerint teljesen jogos lépés volt a késedelmi kamatos igénylés felszámolása, hiszen két és fél hónap alatt minden gazdálkodónak tudnia kell időt szakítani a kérelmezésre. Május közepéig pedig van kellő idő arra is, hogy megtervezzék a beültetésre, bevetésre kerülő területek arányát. A döntés mindenképp megkönnyíti az APIA alkalmazottainak munkáját, illetve a gazdák esetleges hanyagságának, spekulációjának is véget vethet – tette hozzá.