Lovagkeresztet kapott László Csaba erdélyi koreográfus

Kiss Judit 2017. március 14., 17:26

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki kedden az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából László Csabát, a székelykeresztúri Pipacsok Néptáncegyüttes alapítóját, vezetőjét, a Nagyvárad Táncegyüttes koreográfusát.

Fotó: Gecse Noémi

Az elismert szakember kedden a budapesti Földművelésügyi Minisztériumban Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől vehette át az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából Áder János köztársasági elnök által aláírt oklevelet és a lovagkeresztet.

Az indoklás szerint a Pipacsok Néptáncegyüttes alapítója, vezetője és koreográfusa, a Nagyvárad Táncegyüttes koreográfusa azért kapta a kitüntetést, mert a Kárpát-medencei autentikus népzene és néptánchagyományainak továbbörökítése iránt elkötelezett gyűjtőmunkája példamutató, több évtizedes koreográfusi pályája kiemelkedő, valamint a székelyföldi táncházmozgalom elindításában is meghatározó szerepet játszott.

Az 1960. április 24-én Darócon született László Csaba gyűjtő és koreográfus, néptáncos, a 27 éves Pipacsok Néptáncegyüttes alapítója és a székelyföldi néptáncmozgalom egyik elindítója. Több hivatásos táncegyüttes alapításának részese – mint például az Udvarhelyi Néptáncműhely, a Nagyvárad Néptáncegyüttes, Háromszék Táncegyüttes –, valamint a két évtizedes múltra visszatekintő Felsősófalvi Székelyföldi Tánctábor főszervezője.

„Március idusán múltunk egyik legfontosabb sorsfordulója előtt tisztelgünk. A világ magyarsága azokra a hősökre emlékezik, akik megteremtették a polgári modern Magyarországot és bátran vállalták a harcot az idegen önkénnyel szemben. Bizonyságot tettek arról, hogy a magyarság életre való nemzet, megvédi értékeit és érdekeit. Így volt ez 1848-ban és így van ma is\" – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a kitüntetési ünnepségen.