Kaposvári diákok a csíki értékek nyomában

Kömény Kamilla 2017. április 26., 19:47

Harminc kaposvári diák öt napot tölt Csíkszentmártonon a Határtalanul! program keretében a héten. Ezen idő alatt a helyi termékek és látnivalók mellett más csíkszéki kézműveseket is meglátogatnak, és a környékbeli látványosságokat is megnézik.

Fotó: Pinti Attila

A Határtalanul! program keretében közösen pályázott a kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola és a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola a Helyi termékek nyomában a csíkszentmártoni és a kaposvári gazdásztanulók elnevezésű projekt kivitelezésére. Ennek révén

korábban a csíkszéki diákok látogatták meg a magyarországi társaikat,

ahol az ottani értékeket ismerhették meg, most pedig a kaposváriak kaphatnak betekintést a csíkszékiekbe – ismertette Vízi Hajnalka programfelelős.

A projekt szerdai, központi eseményén mi is részt vettünk: érkezésünkkor a helyi iskola mögötti sportközpont előtt már a frissen sült kürtőskalács illata, illetve a helyi és kaposvári diákok egy része fogadott. Az emeleti teremben pedig a többiek már kóstolták is a helyi, illetve környékbeli termékeket.

Ottlétünk alatt megérkezett Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének vezetője is, aki az általuk megalkotott Székely termék védjegyről és minőségről tartott ismertető előadást. Vázolta a 2008-ban indult egyesület létrejöttét, munkájának indulását, majd a védjegy jelentőségéről, megszerzésének eljárásáról beszélt.

Fotó: Pinti Attila

Vízi Hajnalka azt is elmondta, kedden Gyimes-völgyébe utaztak a diákok, csütörtökön pedig már a Békási-szoros, Gyilkos-tó környékén kirándulnak. Pénteken majd Csíkkarcfalvára tesznek látogatást, ahol a Mózes manufaktúra és sajtkészítők munkájával ismerkedhetnek meg. Széll Erzsébet, a kaposvári diákok egyik vezető tanára elmondta, az említett program révén – amelynek témája esetükben a helyi termékek voltak – harminc diákjukkal érkeztek Csíkszentmártonba. Az egy-egy hetes csereút megvalósítását az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő több mint 1,5 millió forinttal támogatta.

Balogh Boglárka Mercédeszt, a kaposvári szakközépiskola egyik tizenegyedik osztályos tanulóját eddigi tapasztalatairól kérdeztük. Mint fogalmazott,

szimpatikus, hogy itt sok lovaskocsi van, hogy az emberek szinte mindent megtermelnek maguknak, sokat dolgoznak. Ugyanakkor nagyon kedvesek is, Magyarországon például kevésbé közvetlenek.

Beavatott, nagyszülei gyakran jártak Székelyföldre, és korábban is bátorították a lányt, hogy érdemes ide elutazni.

Határtalanul!

A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vehetnek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról – olvasható az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő honlapján.