Diáknapok, fesztiválstílusban

Szász Cs. Emese 2017. április 26., 15:58

Az idei programnak és fellépőknek köszönhetően diákfesztiválnak lehet nevezni a május 3 és 6. között, huszadik alkalommal szervezendő marosvásárhelyi diáknapokat.

Fotó: Boda L. Gergely

Jubileumi kiadásához érkezett a vásárhelyi egyetemisták kedvenc rendezvénye, a május 3 és 6. között, huszadik alkalommal szervezendő marosvásárhelyi diáknapok.

Ladányi Emmánuel, a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ) elnöke elmondta, idén mind programok, mind zenekarok tekintetében olyan szintet léptek, hogy méltán nevezhetik a rendezvényüket diákfesztiválnak.

A huszadik diákesemény tematikája „80 nap alatt a föld körül”, ezzel a témakörrel a szervezők az elmúlt húsz év rendezvényeit is át akarják tekinteni.

„1998-ban Gergely István doktor úr volt az akkori MMDSZ elnöke, az ő vezetésével szervezték a legelső diáknapokat, azóta a rendezvény egyre szélesebb körű és színvonalasabbá vált. Az első diáknapokon csak 8 csapat versenyzett,

idén 37 egyenként 30–40 fős csapat jelentkezett, tehát rendezvényünk 1400–1500 egyetemistát mozgat meg

– részletezte a diákszövetség vezetője.

A diáknapok május 2-án egy nulladik napi gitáresttel kezdődik a helyi Sörpatikánál, a hivatalos megnyitó május 3-án 18 órakor lesz, az egyetemisták színes, személyre-, illetve csapatra szabott pólóikban gyülekeznek a főtéren, majd zeneszóra vonulnak az orvosi egyetemi bentlakásokig. Az első nap bulival és koncerttel zárul, a diáknapok fő helyszínén, a Maros-parti Gokart pályán előbb táncversenyt szerveznek, majd a Koszika & The HotShots lép színpadra, ezt követően sor kerül a diáknapok fénypontjának számító magyarországi Quimby koncertjére.

Fotó: Boda L. Gergely

Május 4-én elkezdődnek a nappali programok is: három napon át a csapatok megmérkőznek fiú- és lányfociban, kosárlabdában, röplabdában, valamint lábteniszben. Délután a Víkendtelepet is birtokba veszik a diáknapozók: a víkendjátékoknak is nagy hagyományuk van a rendezvényen, a versenyzők különböző ügyességi próbákat kell teljesítsenek. Az egyik esti programpont a harácsolás, amely során a versenyzők nehezen elérhető dolgokat kell összegyűjtsenek.

Az idei harácsolási lista még titkos, de voltak évek, amikor traktorkerék vagy épp menyasszony is szerepelt a beszerzendő dolgok listáján. A második napot is koncertek és buli zárja, előbb a Dreamland Residents, majd a FUNKorporation koncertezik, valamint a folytatásban Andrei Chelbezan felel a hangulatért. A harmadik nap érdekessége a „kincskeresés”, a feladat szerint a csapatok különböző útvonalakon vonulnak az állatkerttől a Maros-partig, miközben „kincseket” keresnek és ügyességi feladatokat oldanak meg. A szervezők szerint ezzel a feladattal a múlt években több probléma is volt, mert

a lakosság panaszkodott a zajos és rongáló egyetemistákra.

A szervezők megoldásként tavalytól felelősségvállaló nyilatkozatokat íratnak alá minden résztvevővel, így

a diák vállalja a felelősséget minden okozott kárért.

A harmadik napon fellép a No Sugar együttes, koncertezik a Bagossy Brothers Company, és az esti bulin Shiver szolgáltatja a zenét. A rendezvény utolsó napján a sportvetélkedők döntői után kocsmajátékokra kerül sor, csocsó, darts és beerpong várja a diákokat, valamint a népszerű „lányszkandert” is megszervezik. A diáknapok záróakkordja a gála, amikor a legjobb öt csapat színpadi vetélkedőjéből derül ki, hogy melyik csapat nyeri meg az idei marosvásárhelyi diáknapokat.

Az eredményhirdetést követően a magyarországi Kowalsky meg a Vega koncertezik, majd a sZempöl Offchestra lép színpadra, az idei diáknapok utolsó bulijáért pedig Rosso Bruno felel.