Menekülés közben áshatta el tulajdonosa a Madéfalván talált kétezer éves nyakéket

Barabás Hajnal 2017. április 21., 21:10

Egy 206 grammos, ezüst torques nyakékre bukkantak Madéfalván. A lelet feltehetően 2000 éves, de ahhoz, hogy műkinccsé nyilvánítsák, szakértői vizsgálatra van szükség. További sorsáról a kulturális minisztérium dönt, várhatóan a Csíki Székely Múzeumba kerül megőrzésre.

Legalább kétezer éves ezüst nyakéket találtak Madéfalva területén. A megyei kulturális igazgatóságnál őrzik Fotó: Hargita Megyei Kulturális Igazgatóság

„Eddig ez a legnagyobb lelet, amit találtam, jó lenne tudni a történetét” – mondta a madéfalvi Turcas János, az ezüst torques nyakdísz megtalálója, akinek hobbija a kincsvadászat. Mint mesélte, eddig többnyire régi pénzérmékre bukkant fémkeresője segítségével.

A föld sok mindent rejt, régen nem volt széf, ahová elrejthették volna kincseiket az emberek

– jegyezte meg.

Magyarázata szerint a vasfémet és a nemesfémet is érzékeli a fémdetektor, keresés közben pedig sok gödröt kell ásni, 99 százalékban eredmény nélkül „A nyakék nem vízszintesen, hanem merőlegesen volt a földben, a felső fele a talajszinttől hozzávetőleg 15–20 centiméterre volt. Első benyomásra azt gondoltam, hogy csavart huzal. Eltettem, majd otthon megmostam, ránézésre hajpántnak tűnt. Megosztottam róla egy képet a Facebook közösségi oldalon található szakcsoportban, így derült ki, hogy értékes nyakék” – osztotta meg a lelet útját a megtalálója.

Hozzátette, 206 grammos ezüst tárgy, és mivel

a törvény értelmében a 150 évesnél régebbi tárgyakat le kell adni az illetékes hatóságoknak, ezért ő is így járt el.

Szőcs László, Madéfalva polgármesteri feladatkörrel megbízott alpolgármestere érdeklődésünkre megerősítette, hogy a leletet a helybéli lakos bevitte a hivatalba, amelyet átvettek tőle a törvény előírásai szerint, majd még aznap továbbadták azt a Hargita Megyei Kulturális Igazgatóságnak.

Április 11-én vettük át adás-vételi jegyzőkönyv alapján a talált leletet

– közölte Bakos László. A Hargita Megyei Kulturális Igazgatóság vezetője hozzátette, ezután az a feladatuk, hogy összeállítsák a lelet dokumentációját, amelyet eljuttatnak a kulturális minisztériumhoz. Az igazgatóság szakembereinek első vizsgálata alapján feltételezik, hogy egy 2000 éves, vaskori ezüst dák torques nyakékről van szó.

Bakos elmondása szerint a tárgy besorolását, szakértői vizsgálatát az intézmény kellene elvégeztesse, azonban a törvény előírásai szerint nem fordíthatnak erre pénzt. Így a kulturális minisztérium bizottsága dönti majd el, hogy melyik múzeumnak adják át, hogy az végeztesse el a lelet besorolását, adott esetben műkinccsé nyilváníttatását. Valószínűnek tartja, hogy a Csíki Székely Múzeumnak fogják átadni, a múzeumnak pedig 30–60 napja lesz arra, hogy elvégeztesse a lelet szakértői vizsgálatát.

A megtalálónak a tárgy értékének 30 százalékát, ha műkincsnek nyilvánítják további 15 százalékát kell kifizetniük.

Európa-szerte használták

Kosza Antal, a kulturális igazgatóság régészfelügyelője elmondta, ezt a fajta nyakdíszt Európa-szerte használták, nemcsak a dákok, hanem például a kelták is. A madéfalvi lelet elsősorban régisége miatt értékes, és nem azért, mert ezüstből van. A szakember elmondta, a talált helyszín alapján feltételezik, hogy elásott kincsről van szó, hiszen nem régészeti lelőhelyen találták. Ezt azonban le kell ellenőrizni, régészeti vizsgálatot kell lefolytatni, ezért értesítették az illetékes polgármesteri hivatalt, hogy a talált helynek 50 méteres körzete védett régészeti lelőhelynek minősül legkevesebb egy évig. A lelet mellett három vasból készült nyílhegyet is talált a közelben a kincskereső, amelyek szintén a kulturális igazgatósághoz kerültek. Ezek valószínűleg a középkorból származnak, tudtuk meg.

Szerettünk volna fényképet készíteni a leletről, de nem engedélyezték, így az igazgatóság által rendelkezésünkre bocsátott fotót használhattuk.

Megtekinteni sem állt módunkban, mert nem volt az illetékesnél a széf kulcsa, amelyben a leletet tárolták.

„Eléggé különleges darab” – véleményezte az ezüst tárgyat Darvas Lóránt régész, a Csíki Székely Múzeum munkatársa, hozzátéve, hogy hasonlót a gyulafehérvári múzeumban őriznek. Mint mondta, elásott kincsről lehet szó. Nem furcsa, hogy Madéfalván ilyet találtak, itt éltek egykoron a vaskori dákok, és itt húzódik az egykori római birodalom határvidéke is. A római hódítások során a dákok várait lerombolták, felégették, a lakosságot elűzték. Feltételezése szerint ilyen helyzetben menekülhetett a nyakék tulajdonosa, és ásta el a földbe kincsét.