Veszélyes játszóterek

Veres Réka 2017. április 21., 17:22

Nemcsak a felhőtlen játék helyszínei a székelyudvarhelyi játszóterek, hanem a cigizésnek, az italozásnak, hangoskodásnak és rongálásoknak is. A hintákat egyesek leszakítják, a kerítést letörik, a sétatéri Mesekuckót – az ott terjengő szag alapján – fabudiként használják. Körkép.

Fotó: Barabás Ákos

Lekopott festék, elavult fém- és betonelemek, felfestett trágár szavak – nem amerikai gettónegyedek látványa ez, hanem a székelyudvarhelyi játszóterek többségén tapasztalható állapot. Már mustránk legelső helyszínén, a Bükk utcai kis játszótéren eltört hintát találtunk. A színes, csupán néhány fém- és műanyag elemből álló játszótér ugyan nem piszkos, de kettétörve lóg a sárga hinta a tömbház árnyékában.

A Ifjúság bejárati játszótér tömbházakkal van közrezárva, megközelítéséhez a szeméttároló mellett kell elhaladnunk. Az általunk megkérdezett szülők szerint ez az egyik leglehangolóbb játszótér az összes közül. Noha nem szemetes, de az elemek régiek, lepattogzott róluk a festék, a homokozó feltöredezett betonszegéllyel van körbevéve, a teret pedig padka veszi körül, melynek

veszélyességére már többször is felhívta a figyelmet a székelyudvarhelyi anyák közössége.

{P11}

Hasonló a Kós Károly utcai játszótér is. Noha régi játékelemekből áll, láthatóan karban van tartva, de ennek közelében is hulladéktároló van, így kisebb nejlonokat, csomagolóanyagokat és más hulladékot hord a szél a csúszdák, hinták közé.

A városi parkban található játszótér talán az egyik legnépszerűbb a gyerekek körében, látni a játékelemeken a fokozott használat nyomait. Nagyobb baj, hogy egy leszakadt hinta és szotyiszőnyeg terült el a padok és különböző játékelemek között a tört kövön. A maghéjakat szétszórt cigarettacsikkek egészítik ki, valamint színültig telt szemeteskukák. Terepszemlénk idején a bejáraton látható, biciklizést tiltó jelzés ellenére is kerékpárokkal surrant be a térre egy gyerekcsapat. A kerítés több helyen letörve vagy lyukasan áll. Mielőtt távoztunk,

benéztünk a Mesekuckóba is, ám szomorú látvány és szag fogadott.

{P18}

A Függetlenség sugárúton, a Tábor-negyedi egyes számú lakótársuláshoz tartozó játszótér sem a legújabb elemekből áll, de tisztán, gondozottan, virágokkal körbevéve várja a gyerekeket.

A Csereháton, az új tömbházak között két játszóteret néztünk meg, az egyik fából készült játékelemekből áll, bekerítve, tisztán várja a kicsiket, a másikon színes, fém- és műanyag játékok vannak, kopottabbak ugyan, de használhatók. Még egy bokszzsák is lóg a téren, és van pingpongasztal is.

A csúszda sárga oldalán viszont feketével írt trágár szó éktelenkedik.

{P23}

A Bethlen-negyedi park jó állapotban van, ám hátránya az, hogy szép időben zsúfolt – mondta egy anyuka, aki szinte csak oda jár két gyerekével. Elmondása szerint a játszótér zsúfoltsága miatt általában a napközi vagy bölcsőde udvarán hagyja játszani gyerekeit. Egy másik gond, hogy a nagyobb gyerekek szintén ott bicikliznek, így sokszor nekimennek a totyogóknak. Úgy véli, érdemes lenne külön teret építeni a tizenéves gyerekeknek, hiszen a Merkúr áruház melletti gördeszkapark nem elegendő számukra.

Az elkövetkezőkben a játszótereket nemcsak biztonságossá tennék, hanem érdekessé is több korosztály számára, a szülők és gyerekek igénye szerint – közölte érdeklődésünkre a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal sajtóosztálya. A játszóterek éves karbantartása mellett két tér teljes rehabilitációját is tervezik, amelyeket ütéscsillapító burkolattal fednek be és új játékelemekkel egészítenek ki.

{P33}

Tanulva az elmúlt évek felújítási munkálataiból, az ütéscsillapító burkolatokkal nemcsak a játékelemek alatti részeket, hanem a játszóterek teljes felületét befedjük

– részletezte a hivatal sajtóosztálya. A felújítással kapcsolatosan az Udvarhelyszéki Anyák Egyesületével is egyeztettek, akik az anyukák körében elvégzett felmérést követően a Függetlenség sugárút 12-es és 14-es számú tömbházai között található játszóteret, valamint a felső Bethlen-negyedben, az Építők, a Cipészek és a Lakatosok utcájából is jól megközelíthető játszóteret javasolták felújításra. Az önkormányzat távlati tervei között kimondottan tinédzsereknek tervezett játszóterek építése is szerepel.

Fotó: Barabás Ákos

Panaszkodnak a helyi rendőrségnél

Mivel nem egy játszótéren láttunk cigarettacsikkeket, annak ellenére, hogy tilos ott dohányozni, arról is érdeklődtünk a városházán, hogy milyen panaszokat kaptak erre vonatkozóan. A nem rendeltetésszerű használatot elsősorban a helyi rendőrségen jelentik a városlakók, a panaszok többsége a játszótéri játékokból már kinőtt fiatalkorúak viselkedésére vonatkozik – az alkoholfogyasztást, cigarettázást, rongálásokat és a hinták nem rendeltetésszerű használatát tették szóvá.