Nem mondtak le az erdőről

Fülöp-Székely Botond 2017. április 21., 13:25

Hivatalosan még nem sikerült bejegyeztetni a nagyjából 380 tagot számláló erdő- és legelőtulajdonosi egyesületet Szentegyházán, így a tulajdonosok végeznek éjszakai őrjáratokat, hogy távol tartsák a fatolvajokat. Az elkövetkező öt-tíz évben „rendbe tennék” az erdőt, de nem lesz könnyű dolguk.

Lecsupaszított erdőrészek Szentegyháza határában. Hivatalosan még nem tudják őriztetni a fákat Fotó: Barabás Ákos

Összesen 280 alapító taggal alakult meg februárban a szentegyházi erdő- és legelőtulajdonosok egyesülete, azóta pedig még százan csatlakoztak – tudtuk meg Lőrincz Csabától, a szervezet alelnökétől. Hozzátette, ezzel a területeknek valamivel több mint fele tartozik majd az egyesülethez, ami 1800 hektárt jelent. Úgy véli, többen – főleg azok, akik eddig lopták a fát – azért nem léptek be a szervezetbe, mert nem érdekük, hogy rend legyen, másoknak pedig a tulajdonviszonyokat igazoló akták tisztázásával gyűlt meg a bajuk. Különböző jogi akadályok miatt eddig még nem sikerült bejegyeztetni az egyesületet, de a vezetőtanács reméli, hamarosan megoldódik a probléma. A szervezet székhelye az Üzem utca 15. szám alatt lesz, ám még fel kell újítani az ingatlant. Addig a polgármesteri hivatal épületében működő gazdaszövetkezetnél lehet érdeklődni a csatlakozással kapcsolatban.

Nincs hivatalos őrzés

Amíg nem történik meg az egyesület bejegyzése, addig hivatalosan egyetlen erdészet sem fogja elvállalni a területek felügyeletét, emiatt viszont

a fákat is tilos kivágni, hiszen nincs, aki bélyegezzen

– magyarázta az alelnök. Így viszont még a legelők beerdősödése ellen sem lehet tenni, hiszen a cserjéket, bokrokat sem lehet kivágni. Az őrzést csak a zetelaki magánerdészet tudná elvállalni, mivel a szépvízi erdészet túl kicsi, az államinál viszont nagyjából 900 ezer lejes tartozást halmoztak fel a korábban működő szentegyházi egyesületek vezetői. A zetelakiak elvállalnák a munkát, azzal a feltétellel, hogy előbb a területek túlnyomó többsége kerüljön az új szervezethez. Lőrincz reméli, nyár közepéig megoldódik a hivatalos őrzés kérdése.

Fotó: Barabás Ákos

Éjszakai szolgálat

Az egyesület tagjai közül néhányan vállalták, hogy éjszakánként vigyáznak a sok lopás miatt megritkult erdőre, amíg megoldódik a hivatalos őriztetés. Az önkéntesek kijárnak a területekre, és probléma estén értesítik a hatóságokat. Már volt is rá példa, hogy a helyi rendőrök az ő segítségükkel foglaltak le illegálisan kivágott faanyagot – mesélte Lőrincz. Az alelnök hangsúlyozta, a helyi rendőrfőnök maximális támogatásáról biztosította őket, aminek látszik is az eredménye.

Muszáj cselekednünk, különben erdő sem marad, mire megoldódik a hivatalos őriztetés

– fogalmazott Lőrincz Csaba.

A bizalom visszaszerzése

„Az elkövetkező öt-tíz év biztosan az erdő rendbetételével, a fenntartással, takarítással, gyérítéssel, beültetéssel fog eltelni.

Nagyjából nyolcszáz hektár erdő tűnt el, aminek az újraültetése hektáronként mintegy kilencezer lejbe kerül, egy tíz évre érvényes üzemterv elkészíttetése pedig százezer lejbe.

Nagyon nehéz dolgunk van, hiszen azokat az embereket kell meggyőznünk ennek a befektetésnek a hasznáról, akik az elmúlt években teljesen megcsömörlöttek ettől. Már így is csoda, hogy ennyi ember azt mondta, egye fene, még egyszer megpróbálom. Ezek után nekünk kell bizonyítanunk” – fogalmazott Lőrincz Csaba.

Fotó: Barabás Ákos

Csemeteültetést terveznek

A zetelaki magánerdészet közbenjárásával háromezer facsemetét kapott az egyesület egy osztrák cégtől, amit a hét végére meghirdetett dátum helyett – a rossz idő miatt – május 5-én szeretnének elültetni iskolások bevonásával – tájékoztatott Lőrincz, megjegyezve, hogy a projektnek nevelő jellege is van. A csemetékkel nagyjából egy hektárt ültetnek be az iskolák és az egyház tulajdonában lévő területeken. Ezenkívül további 18 ezer fenyőcsemetét kaptak civil szervezetektől, természetes személyektől és közbirtokosságoktól, amivel a Hargitára vezető út mentén fognak erdősíteni. Utóbbi akcióra minden érdeklődőt szívesen várnak.