A biztonságos kerékpározásért vonulnak fel Marosvásárhelyen

Gáspár Botond 2017. április 21., 13:00

A Föld napja alkalmából Marosvásárhelyen ismét megszervezik a hagyományosnak számító Critical Mass kerékpáros rendezvényt és felvonulást. A bringásokat vasárnap 13 órára várják a főtérre, a felvonulás 18 órakor kezdődik.

Az elmúlt években is nagy érdeklődés övezte a megmozdulást. Idén egy kicsit jobban fel kell öltözzenek a részvevők Fotó: Boda L. Gergely

A Rózsák terén vasárnap 13 órától 17 óráig a Tekerj egy jó célért! nevű jótékonysági megmérettetéssel indul a program, az idén az óvodákért „tekernek”, vagyis a szervezők azt a célt tűzték ki, hogy legalább három óvodát felszerelnek 10-10 futóbiciklivel és egyéb elemekkel, amelyekkel a gyerekek kerékpározási készségét fejlesztik.

Szintén 13 órától veszi kezdetét a Kreaktivitás a forgalomban kezdeményezés, amely során 14 alatti gyerekek különböző tanító játékok segítségével ismerkedhetnek meg a KRESZ-szel és a biztonságos közlekedés feltételeivel. A programponton a védősisak használata kötelező. A 14 éven aluliak kerékpáros felvonulása, azaz a Critical Mass Junior 16 órakor kezdődik, a tervek szerint 16.30-kor a résztvevők között kisorsolnak egy Decathlon által felajánlott biciklit, 17.15-kor pedig a felnőttek tomboláján hirdetnek győztest, akinek nyereménye B-Twin Rockrider 340 kerékpár a Decathlon felajánlásával.

A kerékpárokat 17.55-kor emelik a fejük fölé a Critical Mass résztvevői – ez a rendezvény nemzetközi mozzanata, amellyel a bicikliseknek a közúti forgalomban való létjogosultságára hívják fel a figyelmet–,

majd 18 órakor indul a felvonulás a város utcáin, amelyen csak 14 éven felüliek vehetnek részt. Útvonal: Győzelem tér – 1918. december 1. út – Pandúrok útja – Predeál utca – Dózsa György út – Győzelem tér – Rózsák tere – Forradalom utca – 1989. december 22. utca – Esthajnalcsillag utca – Béke utca – Tutaj utca, érkezés a Sörpatikához.

A társszervező Marosszéki Közösségi Alapítvány igazgatójától, Gál Sándortól megtudtuk, az idei rendezvénnyel

a leggyakoribb tíz balesettípusra is rávilágítanak, és húsz érvet hoznak fel a biciklizés hasznossága mellett,

azaz céljuk a kerékpározás népszerűsítése és a biztonságos közlekedésre való figyelem felkeltése. „Az időjárás-előrejelzések alapján lehet, hogy szerencsénk lesz és megússzuk kisebb futózáporokkal.

A résztvevőket mindenképpen arra kérjük, hogy öltözzenek fel kellőképpen, rétegesen, melegen és legyen náluk esőköpeny, illetve kerékpáros védőfelszerelés is

– mondta lapunknak Gál Sándor.