Muszka Sándor: pihenésképpen ilyen humoros kis írásokkal bajlódom

Péter Beáta 2017. április 21., 10:27

A lusta dög címmel az Irodalmi Jelen és az Előretolt Helyőrség közös kiadásában jelenik meg Muszka Sándor – jelenleg Csíkban élő – költő, író legújabb kötete. Ebben Sanyi bá mellett Szilveszter Dániel flekkenfalvi lírikus is megjelenik.

Muszka szerint az új kötet nemcsak címében, de tartalmában is változatosabb lett, mint az előző. Archív Fotó: Csedő Attila

„Nyomdában az önéletrajzom. Pár hét múlva tán ki is jön onnan” – adta hírül Facebook-oldalán Muszka Sándor szerdán. A kötet a 2012-ben megjelent Sanyi bá – Székely egypercesek folytatása, a szerző elmondása szerint nemcsak címében, de tartalmában is változatosabb lett, mint az előző. A folytatás nem volt tudatos döntés, de

az elmúlt néhány évben hol felkérésre, hol egy-egy fellépés kedvéért annyi humoros írás született, hogy egy idő után már adta magát, hogy újabb kötet szülessen

– számolt be lapunknak Muszka Sándor.

„Nem egy szigorú írói napi program eredménye. Mivel a versírásból nem csak megélni nem lehet, de mindennap verset sem lehet írni – legalábbis én nem tudok –, olykor más egyebek mellett, pihenésképpen ilyen humoros kis írásokkal bajlódom, melynek legfőbb mércéje, hogy legalább engem szórakoztasson.”

A már jól ismert Sanyi bá mellett a kötet első felében megjelenik Szilveszter Dániel rossz anyagi körülmények között, nyomorogva tengődő flekkenfalvi lírikus is. A mindenféle fajta munkát rangján alulinak tartó költő, borzalmasan gyötrelmes élete mellett, hasonszőrű idézőjeles intellektuel barátaival is megismerkedhetnek az olvasók. „Sanyi bá nem változik, már csak azért sem változhat, mert túlságosan is idős ahhoz, vagy túlságosan fiatal, de lehet, hogy időtlen és idétlen is” – fogalmazott a szerző.

Kérdésünkre, hogy miért nevezte önéletrajzának a jelenleg nyomdában lévő művet, elmondta, ez költőbarátjának, Sánta Attilának a poénja:

amikor eldicsekedte, hogy egy könyvön dolgozik, melynek címe A lusta dög, Sánta azt válaszolta, hogy nem kell minden szennyest kiteregetni.

A kötetet ezúttal is Csillag István illusztrálta, a szerző reméli, hogy A lusta dög május végén már a könyvesboltokban lesz.