Íme, az 5–8. osztályosoknak szóló új kerettanterv fontosabb változásai

Molnár Rajmond 2017. április 21., 09:19

Szociális ismereteket bővítő tantárgyakat vezetnek be, kötelezővé teszik a heti egy informatikaórát, illetve a román nyelv és irodalom tantárgyat ezentúl speciális tanterv szerint tanítják a kisebbségi oktatásban – néhány a fontosabb újdonságok közül.

Számos újdonságot tartalmaz az új kerettanterv. Illusztráció Fotó: Farkas Antal

Az új kerettanterv szerint kötelezővé teszik az általános iskola minden tagozatán a heti egy informatikaórát, amely eddig opcionálisan választható tantárgyként szerepelt.

A kerettanterv másik lényeges újdonsága, hogy szociális ismereteket bővítő tantárgyakat vezetnek be:

ötödik osztályban a gyerekjogi nevelést, hatodikban az interkulturális nevelést, hetedikben a demokratikus nevelést, nyolcadikban pedig a gazdasági nevelést.

Görbe Péter, Hargita megye főtanfelügyelője úgy véli, ezek a tantárgyak rendkívül hasznosak, ugyanis segítik a tanulókat, hogy jobban rálássanak a polgári jogaikra, és megfelelőképpen érvényesíteni is tudják azokat.

A magyar anyanyelvű gyerekekre nézve a legfontosabb újítás, hogy a román nyelv és irodalom tantárgyat az eddig megszokottól eltérően már nem anyanyelvi szinten tanulják a fiatalok. Speciális tankönyv és tanterv szerint oktatják majd őket, amelyek révén inkább a kommunikációra helyezik a hangsúlyt.

A főtanfelügyelő hasznos és szükséges lépésnek tartja ezt a módosítást, mint mondta, úgy véli, néhány év múlva ez a magyar tanulók vizsgákon elért eredményein is meglátszik. Emellett, noha továbbra is tanulnak latint az 5–8. osztályosok, az eddigitől eltérően a tantárgyat nem nyolcadikban, hanem hetedikben tanítják majd.

A fizikát hatodik osztálytól, kémiát pedig hetediktől tanítják heti két órában. A kötelező tantárgyakon kívül új, opcionálisan választható órák is az új tanterv részét képezik.

Nagyobb óraszám jövőtől

A főtanfelügyelő továbbá közölte, a tanterv bevezetése után több időt töltenek majd az iskolában a tanulók, ugyanis az új kötelező tantárgyaknak köszönhetően megnőnek az óraszámok is. Az opcionálisan választható órákat is figyelembe véve ötödik osztályban heti 25–28 közötti tanórájuk lehet a fiataloknak, hatodikban 28–30, hetedikben 31–33, nyolcadikban pedig 31–34 közöttire növekedhet a heti óraszám. Ez a kisebbségi oktatásban pedig még több tanórát jelent majd, mivel ott még anyanyelv és irodalom, illetve kisebbség- és hagyománytörténet tantárgyak is szerepelnek. A kerettantervet a cikluskezdő ötödik osztályoktól alkalmazzák, a következő tanévi hat, hét és nyolcadik osztályosok az eddigi kerettanterv szerint folytatják tanulmányaikat.
Mi az a kerettanterv?

A kerettanterv egy évfolyamonként, tantárgyakra lebontva elkészített részletes oktatási dokumentum, amely egyebek mellett meghatározza a heti órarendet, a tantárgyakat és azok követelményrendszerét, vagyis lényegében a leadott tananyagot. Ezek mellett a kötelező tantárgyak óraszámát és az opcionálisan választható tantárgyak gyakoriságát is. A kerettanterveket az oktatási minisztérium szakemberei a tanügyi illetékesek bevonásával készítik el.