Gyaloglásra, kerékpározásra ösztönzik a sepsiszentgyörgyieket

Bíró Blanka 2017. április 20., 20:34

Nem titkolt célja a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak, hogy a városlakókat gyaloglásra és kerékpáros közlekedésre ösztönözze, szeretnék ugyanis, ha minél kevesebben, illetve kevesebbet járnának gépkocsival – erről Antal Árpád polgármester számolt be.

Szeretnék, ha minél többen közlekednének kerékpárral vagy gyalogosan Sepsiszentgyörgyön Fotó: Boda L. Gergely

Az elöljáró annak kapcsán beszélt a témáról, hogy egy civil csoport aláírásgyűjtést tervez a forgalmi rend megváltoztatása érdekében – szeretnék, ha az egyirányú utcák ismét kétirányúvá válnának.

Amikor a főtér egy részét átadtuk a gyalogosoknak, tudtuk, hogy ez kisebb- nagyobb fennakadást eredményez majd az autós közlekedésben. Több észrevétel megfogalmazódott, de semmi nincs kőbe vésve, még lehet változtatni

– fogalmazott Antal Árpád. A polgármester ugyanakkor hangsúlyozta: a jelenlegi forgalmi rendet nem a polgármesteri hivatal alkalmazottai „rajzolták meg az asztal sarkán”, hanem közlekedési szakemberek alakították ki.

Egy újabb elemzés akkor nyújt reális képet, ha befejezik a két fontos útszakasz felújítását, mert atipikus helyzetet eredményez, hogy a Gyöngyvirág és a Kós Károly út le van zárva.

Antal azt is elmondta, amióta tudomást szerzett a civil tiltakozásról, ő csak gyalog vagy kerékpárral közlekedik a városban, és így „sokkal szebb az élet”. „A városban megkétszereződött az autók száma, az önkormányzatnak nincs más eszköze, hogy ezt kezelje, csak az, hogy megpróbálja a nagy forgalmat távol tartani a központtól, egyirányúsítja az utcákat, és ösztönzi a gyalogos közlekedést.

Nem lehet egy város forgalmát a csúcsidőhöz igazítani, mert akkor az infrastruktúra egy része kihasználatlan marad

– szögezte le az elöljáró. Hozzátette: minden átalakításnak vannak vesztesei és nyertesei, nem lehet olyan döntést hozni, amivel mindenki elégedett.