Három hónap alatt három halálos munkabaleset történt

Iszlai Katalin 2017. április 20., 20:39

A Hargita megyei munkaügyi felügyelőség beszámolója szerint három halálos kimenetelű munkabaleset történt a megyében az év első negyedévében. Az említett időszakban a hatóság munkatársai 123 ezer lej értékben róttak ki pénzbírságot.

Illusztráció Fotó: Veres Nándor

A szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben a hatóság a 2017-es év első negyedévében végzett ellenőrzésekről és a munkabalesetekről számolt be.

Az említett időszakban a hatóság munkahelyi egészség és biztonság osztálya 188 ellenőrzést tartott, a tapasztalt 166 kihágás közül 17 esetében róttak ki pénzbírságot 123 ezer lej értékben, a további 149 kihágás esetében pedig figyelmeztetésben részesítették az illetékeseket.

Az adatok szerint Hargita megyében 8371 cég foglalkoztat munkaszerződéssel alkalmazottakat.

Az év első negyedévében 18 munkabaleset történt Hargita megyében, ebből három volt halálos kimenetelű. Amint a szállítási, ásványvíz-feltöltő és építőanyag-kereskedelmi ágazatokban történt tragédiák körülményeiről a közleményből kiderült, előbbi egy közúti baleset következtében történt, a palackozó munkás rosszul lett a munkahelyén és összeesett, majd később a kórházban hunyt el, az építkezésen pedig áramütés okozta a szerencsétlenséget.

További 12 baleset okozott ideiglenes munkaképtelenséget, ezek a tanügyben, a kereskedelemben, az egészségügyben, közintézményekben, a textiliparban, építkezéseken és a fafeldolgozó ágazatokban történtek.

Ezenkívül két súlyos munkabaleset is történt a fafeldolgozó és a televíziós műsorszolgáltatási ágazatokban. Mindkettő tűzeset miatt következett be, utóbbi a balánbányai helyi televízió székhelyét érintette.

Emellett egy csoportos munkabaleset is történt a megyében:

egy közúti baleset során egy cég három alkalmazottja sérült meg.

A munkaügyi felügyelőség feladata a munkaviszonyokat, a munkabiztonságot és egészséget szabályozó jogszabályok betartásának ellenőrzése – a munkavállalók védelmének érdekében.