Nem elég a vendégszeretet, a felszolgált étel minősége is fontos

Dávid Anna Júlia 2017. április 20., 19:46

Számos székelyudvarhelyi vendéglátóipari egység vezetője jelezte, hogy magyar nyelvű szakácsképzésre lenne igény, így a héten két napos intenzív oktatást szervezett a PanGastRo Egyesület.

Fotó: Barabás Ákos

Váradi János, a PanGastRo Egyesület elnöke arról tájékoztatott, hogy több udvarhelyi vendéglátóegység képviselője kérésének eleget téve, két napos intenzív szakácsképzést tartott Garaczi Zoltán, a szovátai Pacsirta szálloda séfje, aki a Magyar Nemzeti Szakács és Cukrász Válogatott tagja is.

Két nap alatt is sokat tanulhat egy profi, szakmában dolgozó szakács arról, hogy hogyan kell az alapanyagokat úgy feldolgozni, hogy az tökéletes legyen – magyarázta Garaczi Zoltán, aki azt tapasztalja, hogy sok alapanyagot nem is ismernek az erdélyi szakácsok, így nem is tud vele, amit kezdeni.

„Ha az étel jó, akkor minden jó” – állítja Garaczi Zoltán Fotó: Barabás Ákos

Nagyon sok helyen ugyanazok az ételek ismétlődnek, amit nem a vendégek igénytelenségével lehet magyarázni, hanem azzal, hogy számos helyen a szakácsoknak nincs fantáziája az új ételek elkészítéséhez, új alapanyagokból

– véli.

Garaczi szerint egy jól működő étteremben, ami bejáratott, a vendég nem idegenkedik az új ételektől, alapanyagoktól, bízik a konyhában, a séfben.

Fotó: Barabás Ákos

Alapanyagismeret és a tiszta konyha

A környék majd’ minden éttermét kipróbálta a séf, számos helyen szembesült alapvető higiéniai problémákkal, és azzal, hogy nem dolgoznak elég fegyelmezetten, környezetüket folyamatosan rendben tartva a szakácsok. Ezt vagy otthonról hozza az ember, vagy a képzések alatt sajátítja el. Ugyanakkor tudni kell, hogy mi megy végbe a különböző élelmiszerek sütéskor, főzéskor, pároláskor, reszeléskor, pácoláskor – a séf szerint e téren is van még mit tanulni. Gyakran az alapoktatásból is hiányzik az ilyen jellegű elmélyített ismeret – magyarázta. A szakácstanoncok sokszor a szakoktatóktól sem kapnak elegendő információt, hiszen gyakran ők maguk sem fejlesztik tudásukat.

Ez a szakma arról szól, hogy folyamatosan fejlesztenie kell magát az embernek, csak így tudunk versenyképesek maradni a piacon

– fogalmazott. A két napos képzés alatt ez utóbbira volt lehetőségük a szakácsoknak.

Fotó: Barabás Ákos

Nem kell megváltoztatni az erdélyi konyhát

Erdélynek gazdag ételkultúrája, alapanyagkincstára van, maga az erdélyi konyha olyan autentikus sajátosságokkal bír, amit megváltoztatni nem kell és nem is szabad – fogalmazott a szakember.

Annak, aki ezt nem tudja jól csinálni, fejlődnie kell, hiszen ha nem értenek hozzá, saját hazájukban rombolják a gasztronómiát, amire a séf szerint számos példa van Magyarországon is.

A helyi éttermek legtöbbjét kipróbálva azt tapasztalta, hogy az ételek jók, de előfordul, hogy még az egyszerű rántott húsnak is ki van sütve a lelke az elhasznált olajban, a zöldségek agyon vannak főzve, vagy a pizzák alja égett, mert nem takarítják a kemencéket.

De az erdélyiek vendégszeretete világszerte lekörözhetetlen, természetesen ott, ahol még azok az emberek dolgoznak, akik értik ezt a szakmát, és érzik ennek a felelősségét – állapította meg Garaczi.