Kölcsönkért munkagépekkel takarították Hargita megye országútjait

Iszlai Katalin 2017. április 20., 19:11

Kisebb megszakításokkal folyamatosan havazott csütörtökön Csíkszeredában és környékén. A délutáni mérések szerint Csíkszéken 15–20 centiméter vastagságú hóréteg alakult ki. Az útügy és a megyei önkormányzat szerint is „fennakadások nélkül lehetett közlekedni”.

Csíkszereda nyugati kijárata csütörtök délután. Míg a városhoz közeli szakaszokon fennakadás nélkül lehetett közlekedni, a hargitafürdői eltérő közelében gyakran csak araszolva tudtak haladni a sofőrök Fotó: Pinti Attila

Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint gondot okoz, hogy nagyon sok gépkocsitulajdonos már lecserélte a téli gumiabroncsokat.

Nem az a célunk, hogy bírságoljunk, hanem az, hogy megelőzzük a szerencsétlenségeket

– mondta a szóvivő, aki azt javasolja, hogy a sofőrök vegyék figyelembe a meteorológusok előrejelzéseit.

Az illetékesek szerint az egész napi havazás ellenére

fennakadás nélkül lehetett közlekedni Hargita megyében a megyei és az országutakon is.

Cătălin Romănescu, az országos útügyi társaság Hargita megyei kirendeltségének igazgatója érdeklődésünkre elmondta, bár szerdán több helyen is voltak útlezárások, csütörtökön már nem volt szükség hasonló intézkedésekre. Hozzátette, mivel csak egy hóeke állt rendelkezésükre, más megyékből kellett kölcsönkérjenek munkagépeket, csütörtökre azonban a közlekedésrendészek felügyeletével és segítségével megfelelően csúszásmentesíthették az utakat.

Mint mondta, azokon a helyeken, ahol hóvihar van, mint például a Gyimesekben és a Bucsin-tetőn, télies körülmények között zajlik a közlekedés.

A Hargita megyei önkormányzat útügyi diszpécserszolgálatának tájékoztatása szerint a megyei utakon is télies körülmények között lehet közlekedni, ezért felhívják az autóvezetők figyelmét, hogy nyári gumiabroncsokkal ne induljanak útnak. Az illetékes diszpécser hozzátette, sehol sem volt fennakadás a forgalomban, a megyében összesen hét, míg a csíki zónában három hóeltakarító munkagéppel dolgoztak.

Fagy várható

Nagy mennyiségű csapadékra, kiadós havazásra és erős szélre figyelmeztető másodfokú (narancssárga) riasztást adott ki csütörtökön az országos meteorológiai szolgálat az ország keleti részére, Moldvára, valamint a Déli és a Keleti Kárpátok egész térségére, a Székelyföldet is beleértve. A hegyvidéken óránként 50–65 kilométeres sebességű szél lesz hófúvással. Csíkszeredában is folytatódik a havazás, és lehűlésre lehet számítani – tudtuk meg Györfy Zoltántól, a marosvásárhelyi területi meteorológiai központ ügyeletes meteorológusától.

„A péntek reggeli minimum hőmérséklet -5 Celsius-fok lesz Csíkszeredában, délelőtt havas esőre és havazásra lehet számítani, délután és este nem lesz csapadék, viszont borús marad az égbolt, és megerősödik a szél. Szombat reggelre tovább csökken a hőmérséklet, a minimum érték -10 Celsius-fok körül várható. A havazás vasárnap délelőttig tart majd, akkor lesz egy kisebb szünet, de délutántól újra egy hosszabb csapadékos időszak várható” – magyarázta a meteorológus.