Szülőföldön magyarul: hamarosan kérik a hiányzó iratokat

Dósa Ildikó 2017. április 20., 18:46

Javában zajlik a Szülőföldön magyarul nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköztámogatási program igényléseinek a feldolgozása.

Javában zajlik az igénylések feldolgozása Fotó: Gecse Noémi

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségéhez 100 516 kérés érkezett, ezekből közel 97 ezer gyerek adatait sikerült már bevezetni az elektronikus rendszerbe. A feldolgozott adatok szerint

Hargita megyéből 23 473, míg Székelyudvarhelyről 4725 gyerek után kértek a szülők oktatási támogatást

– tudtuk meg Kovács-Ferenczi Noémi programkoordinátortól. A határidőn túl közel száz postai küldemény érkezett a csíkszeredai székhelyre, és továbbra is kapnak néhány megkésett kérést, azonban ezeket már nem fogadják el.

Az igénylések teljes feldolgozása még hozzávetőleg két hétig tart, azután postázzák a hiánypótlási felszólításokat.

Akárcsak a korábbi években, ezúttal is a leggyakoribb hiba az igénylő szülő érvénytelen személyazonossági igazolványa, valamint az iskolai igazolás, illetve a gyermek születési igazolványának a hiánya volt.

Mivel a többgyerekes családok közös nyomtatványon kell benyújtsák az igénylést, mulasztás esetén mindegyik gyerek eleshet a támogatástól, ha a szülő nem pótolja időben azt – figyelmeztet a programkoordinátor. Hozzátette, hogy évente több száz hiánypótlási felszólítás marad válasz nélkül, ugyanakkor az sem ritka, hogy hónapokkal később, a kifizetések után kapnak megkésett iratokat.