Beszélő irodalom a Szent György Napokon

Bíró Blanka 2017. április 20., 17:15

Magyarországi alkotók, helyi szerzők és a kortárs román irodalom szereplői is jelen lesznek a szombaton kezdődő Szent György Napokon. A városünnep keretében az alkotók részvételével mutatják be Kojot című, Kostyál Márk rendezte új magyar filmdrámát.

Tartalmi változatosság, sokszínűség jellemzi az idei Szent György Napok irodalmi kínálatát, a szervezők igyekeztek egyensúlyt biztosítani, a meghívottak között egyformán jelen vannak magyarországi alkotók, helyi szerzők, és a román kortárs irodalom meghatározó szereplői – összegezte csütörtökön sajtótájékoztatón Szonda Szabolcs.

Az április 22. és 30. között szervezndő, 26. városnapok kulturális hetének társszervezője, a Bod Péter megyei könyvtár igazgatója leszögezte,

mérvadó szerzőket hívtak meg, igyekeznek olyan jelenségeket, tematikai és szerzői vonulatokat felmutatni, melyek meghatározóak jelenleg az irodalomban.

A régió kultúrtörténete szempontjából két fontos kötetet mutatnak be: Puskás Attila Utak és ösvények – Erdélyi magyar sors, valamint Nagy Lajos Orvosainkra emlékezünk című könyvét. A beszélő irodalom sorozatban Németh Gábor író, forgatókönyvíró és Kemény István író visszatérő vendégek, a két József Attila-díjas szerzővel Szegő János kritikus, szerkesztő beszélget.

Az eseményeken nemcsak az alkotók műhelyébe, műveire engednek betekintést, hanem kontextusba is helyezik az alkotásokat.

A román kortárs irodalom két jeles képviselője, Simona Popescu és Cristian Teodorescu mutatkoznak be a sepsiszentgyörgyieknek, velük Adrian Lăcătuș irodalomkritikus beszélget.

Szonda Szabolcs hangsúlyozta, az elmúlt években sikeresen próbálkoztak a műfajok elegyítésével, idén a ConTeiner sorozatban lesz KocsmaBeat zenés felolvasóest Czinki Ferenc magyarországi íróval, bemutatkozik Kiss Tibor Noé transznemű író, és Paul Arva Mină de gânduri című kötete alapján zenés-irodalmi előadásra kerül sor.

A Szent György Napok kulturális hete szombaton kezdődik, a nyitóhangverseny a QueenClassics by Vlad Maistorovici, a Bukaresti Szimfonikus Zenekar közreműködésével. A részletes program megtalálható a rendezvény honlapján.
Közönségtalálkozó a Kojot című film alkotóival

A Szent György Napok keretében, szombaton 20 órától láthatja a közönség a Kojot című magyar filmdrámát a Cityplex Művész Moziban. A vetítést követően közönségtalálkozót tartanak az alkotókkal, jelen lesz: Kostyál Márk rendező és a filmben szereplő két sepsiszentgyörgyi színész: Mátray László és Orbán Levente. A beszélgetést Jakab-Benke Nándor filmkritikus vezeti. Jegyek elővételben a Művész Mozi by Cityplex jegypénztárában kaphatók. A Kojotot vasárnap 17 órától és hétfőn 20:30 órától is megtekinthetik az érdeklődők.