Gyűjtöttek és adakoztak a refisek

Molnár Melinda 2017. április 20., 14:50

Évről évre több adakozó kedvű tanuló csatlakozik a Hozz egyet! hívó szavú húsvéti adományozási akcióhoz a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumban. Idén alig két nap alatt több mint kétszáz kiló tartós élelmiszer gyűlt össze.

Dallal köszöntötték a születésnapját ülő Borbála nénit Fotó: Papp Csilla

Immár harmadik alkalommal hirdették meg a Hozz egyet! elnevezésű tartósélelmiszer-gyűjtést. Nem többet,

csak egy kilót, litert, darabot kértek, és ez az egy szinte mindenhonnan kikerült.

A nagyböjti gyűjtés idén volt a legeredményesebb. Lőrincz Edit programvezető csupán a fontosabbakat említette: nyolcvanöt kilogramm liszt, negyvenhat kg cukor, harmincöt kg rizs, ötvennyolc tasak makaróni, húsz liter olaj, kilencvennyolc doboz pástétom gyűlt össze, de vittek a diákok bab-, hal- és zöldségkonzerveket, grízt, puliszkalisztet, sajtokat és más száraz élelmiszert is.

Az előző években a Böjte atya által működtetett napközi, illetve gyermekotthonokhoz juttatták el az összegyűlt adományt, idén úgy döntöttek, hogy a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által a két Sófalván fenntartott otthonon kívül megosztják az adományokat a Diakónia Keresztyén Alapítvánnyal (DKA), és közösen elviszik a város nehéz sorsú, magukra maradt, gondozásra szoruló időseinek – tudtuk meg Papp Csillától, a DKA székelyudvarhelyi fiókigazgatójától.

Az iskola önkéntesei harminc csomagot készítettek, és nagyhéten az alapítvány alkalmazottaival felkeresték az időseket, tolmácsolva húsvéti jókívánságaikat is. A fiatal önkéntesek nemcsak a csomagokkal, de szeretetükkel és ünnepköszöntővel is elhalmozták a meglátogatott időseket.

Az alapítvány folytatja

Az alapítvány jótékonykodása vidéken folytatódott, ahol lelkes adományozók jóvoltából, kisiskolások segítségével tíz idős embert látogattak meg. Ajándékozáskor elszavalták Pecznyik Pál Húsvéti fohász című versét, így kívánva áldott ünnepet. Látogatásukkal és az ajándékokkal örömet szereztek a szépkorúaknak, ugyanakkor betekinthettek az idősek mindennapi életébe – osztotta meg élményeiket Papp Csilla.