Hiába olcsóbbak a gyógyszerek, ha nem lehet kapni a patikákban

Molnár Rajmond 2017. április 20., 12:04

Hargita megyében is egyre nagyobb gondot okoz, hogy a tervezett árcsökkentés miatt fokozatosan tűnnek el az olcsó orvosságok a patikák polcairól. A krónikus betegek a legérintettebbek.

Nagy mértékű gyógyszerhiány alakult ki a Hargita megyei patikákban Fotó: Boda L. Gergely

Egyre nagyobb gondot okoz országos szinten, hogy a gyógyszertárak polcairól folyamatosan tűnnek el az olcsó orvosságok annak nyomán, hogy az egészségügyi minisztérium még év elején közölte, hónapokon belül átlagosan 35 százalékkal csökkentik a készítmények árait. Az intézkedés miatt a külföldi gyógyszergyártó vállalatoknak egyszerűen nem éri meg Romániában forgalmazni az olcsóbb orvosságait, mivel külföldön többszörös áron értékesíthetik azokat – mutatott rá Melles Melinda, a Hargita Megyei Gyógyszerészkamara elnöke.

A szakember kifejtette, már jelenleg is nagy mértékű gyógyszerhiány alakult ki a Hargita megyei patikákban: hiánycikk például a cukorbetegek számára elengedhetetlen inzulin, a rákos megbetegedéseket kezelő orvosságok, bizonyos epilepsziára, illetve idegbetegségekre használatos készítmények. Hozzátette, noha egyes orvosságokat lehet más gyógyszerekkel is helyettesíteni, százával vannak betegek, akikre nézve nem a megfelelő hatást váltja ki egy másik gyógyszer.

Sokan már külföldről kell beszerezzék a megfelelő orvosságaikat. De mivel ott nem adnak romániai orvos receptjére gyógyszereket, többen is külföldi ismerőseik által, kerülőutakon szerzik be a szükséges készítményeket

– magyarázta Melles Melinda. Mint mondta, egyre nehezebb a krónikus betegeknek, ezzel az intézkedéssel az egészségügyi minisztérium ellehetetleníti az érintettek helyzetét.

Bebizonyosodni látszik tehát a szakemberek meglátása, akik szerint a kormány lejárt szabadalmú gyógyszerekre vonatkozó árcsökkentő intézkedése éppen a pácienseket fogja negatívan érinteni. A gyártóknak ugyanis már nem lesz kifizetődő Romániában forgalmazni termékeiket, ezért az olcsó gyógyszerek el fognak tűnni a polcokról. Laurenţiu Mihai, a generikusgyógyszer-gyártókat tömörítő egyesület elnöke nemrég rámutatott,

akár száz orvosság is eltűnhet a piacról

olyan körülmények között, hogy az elmúlt években csaknem kétezer olcsó készítmény jutott erre a sorsra, helyettük mostanra a drágább gyógyszerek maradtak.

Külföldön is nehéz hozzájutni

Az Ebihoreanul.ro hírportálnak egy Bihar megyei édesanya arról számolt be, kisfiának bizonyos fajta nyugtatót írtak fel, amely nélkül a gyermeknek fulladásos rohamai vannak, és alvászavarral küszködik. A 30 tablettát tartalmazó doboz 6 lejbe került, két-három hónapja azonban már a város egyik patikájában sem lehet megvásárolni. Férje Magyarországon próbálta beszerezni az orvosságot, de nem járt sikerrel, mivel csak helybéli orvos által felírt recepttel lehet kiváltani a készítményt. Végül az interneten, egy magánszemélytől vásárolták meg a gyógyszert, az ilyen eljárás törvényessége azonban megkérdőjelezhető.