Tavaszi bezsongás: zöld övezetben szebb az élet

Péter Beáta 2017. április 20., 09:09

Hetedik éve, hogy a csíkszeredai Fun FM Rádió meghirdeti tavasszal a környezetszépítő akcióját. A játékot ezúttal a Decemberi Forradalom utca 32. szám A és B lépcsőházának lakói nyerték.

Keresztes Irén, az A lépcsőház felelőse. Örvendenek a nyereménynek, várják, hogy nekifoghassanak a munkának Fotó: Pinti Attila

2011-ben hirdette meg először a Tavaszi Bezsongás nevű akcióját a Fun FM Rádió azzal a céllal, hogy a város lakói figyeljenek fel az elhanyagolt lépcsőházkörnyékekre.

„Megkerestem Burista Csilla kertészmérnököt, a városi kertészet vezetőjét és Szőke Domokos alpolgármestert, és ők mondták, hogy abban tudnának segíteni, hogy kijönnek a helyszínre, megnézik, felmérik, és annak függvényében, hogy mi kellhet oda, adnak saját nevelésű facsemetét, sövényt és virágpalántákat. Ugyanakkor tanácsokat adnak a lakóknak arra vonatkozóan, hogy mit hova ajánlott ültetni. Egy idő után bekapcsolódott a csíkmadarasi Garden Projekt kertészet, a cég munkatársai is sok növényt adományoznak. Az ültetéseket, a munkálatokat a lakók végzik, és ők is gondozzák majd a tömbház környékét” – vázolta fel Günther Ottó ötletgazda, a rádió programigazgatója.

A játékba való benevezés egyszerű volt, egy megadott e-mail címre el kellett küldeni az adott lakóközösség postai címét.

Azok voltak előnyben, akik közösségként jelentkeztek.

A programigazgató elmondta, volt olyan év, amikor a felhívást kiküldték a lakószövetségi elnököknek is, hátha ők jobban tudják mozgósítani a lakóközösségeket, de sajnos nem ez történt.

Az idei nyertesek – a Decemberi Forradalom utca 32. szám A és B lépcsőházának lakói – közösen indultak a játékban. Elsőként az A lépcsőház lakói gondolták úgy, hogy részt vesznek a játékban, ezért készítettek egy közös e-mail címet, ahonnan beneveztek, majd ezt „kölcsönadták” a B lépcsőház lakóinak is.

Felkerestük a kezdeményező lépcsőház felelősét, Keresztes Irént, arra kérve, mesélje el, miért tartották fontosnak, hogy válaszoljanak a felhívásra.

Az egyik szomszédasszony olvasta a felhívást a polgármesteri hivatal lapjában. Mondta, hogy meg kéne próbáljuk, jól jönne itt a nyeremény, hogy kicsit szépítsük meg a helyet. A másik lépcsőházban lakik a lakószövetség elnöke, ő is benne volt a dologban, és úgy szerveztük meg, hogy ők is legyenek benne, mivel egy födél alatt lakunk, és a tömbház előtti terület is közös

– magyarázta a lépcsőházfelelős.

A többnyire nyugdíjasok által lakott tömbház környéke eddig sem volt elhanyagolt, kerítés, padok és asztal, virágágyás, kisebb fák, bokrok jelzik, hogy gondját viselik a területnek.

„Próbáljuk rendben tartani. Már a tavaszi nagytakarítás előtt neki szoktunk fogni rendbe tenni a virágágyásokat, külön hívunk valakit, hogy metssze meg a fákat, mert mindenki úgy szereti, hogy a környezete szép, rendezett legyen. Ugyanakkor többen vannak, akik hobbiból is szeretnek munkálkodni, a virágot a legtöbb ember szereti, így egy-egy virágágyást megcsinál egyik-másik szomszéd, van, amit közösen alakítunk ki” – mutatott rá Keresztes Irén. Mint mondta,

igaz, hogy nyugdíjasok, de aktívak, közösen szokták megszervezni a tömbház körüli munkálatokat.

Az A tömbházban 19 lakrész található, a lakók nagy része harminc évvel ezelőtt költözött oda. „Az elsők között költöztünk ide, amikor épült a blokk. Itt kaptunk lakást, nagyrészt mind fiatalok voltunk, akik most már kezdtünk megöregedni. Kevesebb mint egyharmada cserélődött a lakóknak az évek során, a nagyja „törzslakó”, de jól integrálódtak azok is, akik később költöztek ide. Itt nagyrészt ismerjük egymást, ha naponta nem is járunk egymáshoz. Vannak idősebbek, akikhez naponta bekopogunk, mert aggódunk, hogy mi van velük, egyedül vannak. Vagy ők járnak hozzánk, hogy megmutassák magukat. Figyelünk egymásra. Olyan sok idő nincs az ilyesmire manapság, de azért igyekszünk, hogy egymást ne kerüljük el” – hangsúlyozta a lépcsőházfelelős.