Autógáztartály robbant Csíksomlyón, négyen súlyosan megsérültek

Pinti Attila 2017. április 19., 19:33

Két kisgyereket és szüleiket is súlyos égési sérülésekkel szállítottak a Somlyó utcából a csíkszeredai kórházba szerda délután, miután hajlékukban felrobbant egy autógáztartály. Mindannyiukat a bukaresti, égési sérülteket ellátó kórházba kell továbbszállítani.

Összeégett ruhadarabok az építmény előtt, ahol a tartályrobbanás történt Fotó: Pinti Attila

A Somlyó utcai romatelep lakóinak, az áldozatok szomszédainak elmondása szerint a járműből eltávolított tartályt a családapa a szerencsétlenséget megelőzően egy csíkszeredai garázsbontástól hozta el, majd a hajlékul szolgáló építményben próbált eltávolítani róla egy rézgyűrűt, amikor a nyomás alatt lévő gáz kirobbanva azonnal lángra kapott.

A kis szobában négyen tartózkodtak: egy négyéves lány, egy hatéves fiú, illetve szüleik.

A történteket a szomszédok nem is észlelték azonnal, mivel – ahogy a jelenlévők fogalmaztak –

erősen havazott, mindenki behúzódott a kuckójába.

A gyerekek ordítására figyeltek fel, és míg egyikük értesítette a sürgősségi hívószámon a hatóságokat, a többiek a ház melletti patakból mert vízzel oltották a tüzet.

Az autógáztartály (LPG). Tiltott a megközelítése Fotó: Pinti Attila

A tűzeset után a közeli mezőre szállították az autógáztartályt, amit a romatelep lakói szerettek volna megmutatni, azonban egy épp kiérkező rendőregység figyelmeztetett: senki ne menjen a közelébe, mert még mindig tartalmaz gázt, így továbbra is balesetveszélyes.

A Hargita megyei tűzoltóság szóvivője, Alina Maria Ciobotariu érdeklődésünkre elmondta, 15 óra 40 perckor riasztották őket a 112-es segélyhívószámon, a helyszínre a tűzoltóság egy elsősegélynyújtó csapata, illetve a Hargita Megyei Mentőszolgálat három egysége vonult ki.

Mivel a lángokat eloltották, a tűzoltók közbelépését nem igényelték

– tudtuk meg. A 22 éves nőt az elsősegélynyújtó tűzoltósági csapat szállította kórházba. Testének mintegy 18 százalékán – felső végtagjain – szenvedett másod- és harmadfokú égési sérüléseket.

A harminc év körüli férfi testfelülete 25 százaléka égett meg, a szintén másod- és harmadfokú égési sérülések a felső végtagjait érintették. Hatéves fiúk másod- és harmadfokú égési sérülései testfelületének mintegy negyven százalékára terjedtek ki, alsó és felső végtagjai mellett háta és arca is sérült.

A legkritikusabb állapotban a négyéves kislány volt, szintén másod- és harmadfokú égési sérülései kiterjedtek nyakára, hátára, karjaira és lábaira, valószínűleg a légutak is károsodtak. Őket a mentőszolgálat szállította kórházba.

Az ügyben a rendőrség is vizsgálatot indított, hogy kiderítsék, pontosan hogyan történt a robbanás.

Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezérigazgatója szerdán kora este úgy tájékoztatott, a csíkszeredai kórház sürgősségi osztályán lévő sérülteket Bukarestbe kell szállítani, a művelet szervezés alatt van.

Életveszélyben a gyerekek

Mivel az időjárási körülmények nem teszik lehetővé, hogy légi járművet vegyenek igénybe, mentőautóval oldják meg a sérültek fővárosba szállítását. Demeter Ferenc, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere szerkesztőségünknek elmondta,

a két kisgyerek életveszélyes állapotban van.

Mind a négy személyt mentővel szállítják a bukaresti Grigore Alexandrescu kórházba, a sérülteket két brassói sürgősségi orvos is elkíséri – tudtuk meg.