Csak ámultak, amikor sorra születtek a kecskegidák

Pál Gábor 2017. április 19., 12:51

Hét gidát ellett egy kénosi állattartó gazda kecskéje. Nem kis teljesítmény, ha figyelembe vesszük a statisztikát: az esetek többségében, azaz nyolcvan százalékában két gidát ellik egy kecske, és húsz százalékában csak egyet.

Legelészés. Az anya és rekordszámú kicsinyei Fotó: Mózes Tamás

Elmondása szerint már tavaly is négyet ellett ez a kecske, noha akkor csak egy gida maradt életben. Idén viszont ennél jóval több született, hat élve, egy halva, majd az egyik újszülött gida megbetegedett és elpusztult, de a hétből öt megmaradt.

„Még a hatodik is élhetne, csak miután megszülettek a kicsik, az anyát bőven kezdtem táplálni, hogy legyen teje. Meg is lett az eredménye, volt mit egyenek a gidák, csak időközben hasmenést kaptak. Öt túlélte, sikerült megmenteni őket, de ez az egy sajnos elpusztult” – mesélte a gazda.

Hosszas keresgélés után az interneten sem találtunk olyan beszámolót, hogy egy kecske hétnél több gidát hozott volna világra egy elléssel, csak Kínában volt példa hasonlóra, ott is hét gidát ellett egy kecske.

Fotó: Mózes Tamás

Az esetek többségében, azaz nyolcvan százalékában két gidát ellik egy kecske, és húsz százalékában egyet

– fogalmazott érdeklődésünkre Pál Ágoston, a Hargita Megyei Állatorvosi Kamara elnöke. Hozzátette, ha több mint két hete élnek a gidák, akkor minden bizonnyal nem pusztulnak már el valamilyen szövődménytől. Egyébként olyasmiről értesült már környékünkön, hogy

négy gidát hozott világra egy kecske – az körülbelül húsz évvel ezelőtt történt Székelyszentkirályon –, de hetes ellésről még ő sem hallott.

Mózes Levente elárulta, hogy alpesi kecske keveréke az anya, és három gidán is látszanak ennek a fajtának a jellegzetességei. „Tavaly négy született, idén hét. Jövőre vajon tíz lesz?” – tette fel a kérdést viccesen, majd gyorsan hozzáfűzte, hogy inkább kevesebb szülessen, csak legyenek egészségesek.