„Mumifikált” automaták Csíkban – feltámadnak valaha?

Székelyhon 2017. április 19., 10:18

Miután világossá vált, hogy a parkolóhelyek használatáért nem lehet Csíkszeredában pénzt kérni, a polgármesteri hivatal további egyeztetést javasolt a prefektusnak a helyzet tisztázása érdekében. Közben a parkolóautomatákat befóliázták.

Befóliázott parkolóautomaták Csíkszeredában. Használaton kívül Fotó: Pinti Attila

Nem mindenki értesült időben arról, hogy a hargitai megyeszékhelyen jelenleg nincs fizetéses parkolás, mert az ennek szabályzóját elfogadó helyi tanácsi határozat végrehajtását felfüggesztették. Még nagypénteken is láttunk parkolójegyet vásárló autósokat, igaz viszont, hogy

a parkolóautomatákat időközben már műanyag fóliával vonták be, így jelezve, hogy nincs szükség a használatukra.

Az érintettek közül sem a polgármesteri hivatal, sem a fizetéses parkolási rendszer üzemeltetésével megbízott cég nem szeretné, ha hosszúra nyúlna a kényszerszünet. A cég ügyvezetője korábban azt mondta, ők egy-két hónapos leállást képzelnek el, de ezalatt a hivatalnak meg kellene szereznie a hiányzó rendőrségi láttamozást arra az 1157 fizetéses parkolóhelyre, amelyre 2009-ben már megkapta.

Fotó: Pinti Attila

Kérdésünkre Szőke Domokos alpolgármester azt mondta, átiratot küldtek a City Parking Kft.-nek a helyzetről, és várják a cég hivatalos álláspontját ebben az ügyben. Az abban foglalt javaslatokat pedig meg fogják vizsgálni.

„Ugyanakkor Hargita megye prefektusának is küldtünk egy újabb átiratot, melyben arra kérjük, hogy szervezzenek egy megbeszélést a három érintett intézmény képviselői között, hogy az álláspontjainkat egyeztetni, vagy legalább közelíteni tudjuk egymáshoz” – tájékoztatott az alpolgármester. Hozzátette, számukra is az a legfontosabb és

azt szeretnék, hogy mihamarabb rendeződjenek a dolgok és megszűnjön ez az ellentmondásos állapot.

A fizetéses parkolási szabályzót elfogadó helyi határozatot azután függesztették fel, hogy Hargita megye prefektusa közigazgatási pert indított ennek érvénytelenítése érdekében, kifogásolva, hogy a szabályzóból hiányzik a rendőrség véleményezése, de amelyről a rendőrség korábban azt mondta, nem hatásköre ezt kiadni. Emellett kifogásolták az ellenőrzés, illetve a szabálytalanságokért járó pótdíj és bírság megállapítási módját is.