Ezrek az ételszentelésen

Iochom Zsolt 2017. április 16., 10:22

A hagyományokhoz híven rendezett sorokban várta több ezer hívő vasárnap reggel a csíkszeredai Szabadság téren, hogy püspöki áldásban részesüljenek a kosarakban hozott ünnepi eledelek.

Fotó: Gegő Imre

Húsvétvasárnap Csíkszeredában tartják a Kárpát-medence legnagyobb hagyományos ételszentelését, amelyre több ezren gyűlnek össze. Húsvét ünnepén a föltámadt Krisztus szavaival köszöntötte az összesereglett sokaságot Tamás József püspök: „Békesség veletek!”.

Videó: Iochom Zsolt

Jézus Krisztus, amikor húsvét vasárnapjának estéjén megjelent apostolainak, ételt kért tőlük és elfogyasztotta szemük láttára. Amikor megjelent az emmauszi tanítványoknak, asztalhoz ülve velük a kenyértörésben ismerték fel őt. A galileai tenger partján, amikor harmadszor is megjelent, sült hallal vendégelte meg őket. Ezért kapcsolódik szervesen húsvét ünnepéhez az ételszentelés szertartása – mutatott rá rövid elmélkedésében a püspök.

{P22}

Tamás József Isten áldását kérte a bárány- és tojáseledelekre, a húsvéti kalácsokra és az italokra.

Az ételszentelésben arra emlékezünk, hogy jóságos mennyei Atyánk van, aki sokszor csodálatos módon gondoskodik rólunk. A hívő ember ebben az ételszentelésben is ezt szeretné megköszönni Istennek

– kérte Isten áldását Tamás József püspök.

{P23}

Ezt követően a téren kialakított sorok között vonult el a papság a ministránsokkal, és meghintették szenteltvízzel a kosarakat. Az áldás után a húsvétvasárnapi egyházi esemény a magyar és székely himnuszok eléneklésével zárult.

{P25}