Kiemelten támogatják a külhoni magyar családi vállalkozásokat

Iszlai Katalin 2017. április 12., 21:12

A külhoni magyar családi vállalkozásokat támogatja idén a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, de folytatódik a fiatal vállalkozókat megcélzó pályázat is. A részleteket szerdán Csíkszeredában ismertették.

Fotó: Gecse Noémi

A családi vállalkozásokat karolja fel idei tematikus évével a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága,

de folytatódik a tavalyi tematikus év is, ami a külhoni magyar fiatal vállalkozók támogatását tűzte ki célul – közölte szerdán Szilágyi Péter helyettes államtitkár a csíkszeredai Hunguest Hotel Fenyőben helyi és környékbeli családi vállalkozások képviselőinek tartott szakmai fórumon.

Ráduly: fontos a minőség

A találkozón elsőként Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere köszöntötte a résztvevőket.

Fontosak a családcentrikus vállalkozások, és fontos a minőség is. A minőségbiztosítási szabályok meg vannak írva különböző jogszabályokban, de számunkra fontos az is, hogy milyen nyelven beszélnek egymás között az emberek egy üzemben, hogy ismerje minden ember a vállalkozásunkon belül édes anyanyelvünket, és használja is.

Ez legalább olyan fontos minőségbiztosítás kell legyen és maradjon számunkra, mint az, hogy milyen alapanyagból, milyen minőségű, és milyen recept alapján adódnak el szolgáltatásaink és termékeink. Számomra nincs rendben az, hogy ha megállok Nagyváradon, Kolozsváron vagy éppen Brassóban például egy MOL benzinkútnál, akkor azt látom, hogy nincs magyar felirat, és a személyzet nem ismeri a mi nyelvünket. Nem ez kell legyen számunkra a példa, hanem mi kell a saját közösségi minőségbiztosításunkon belül jó példával szolgáljunk” – hangsúlyozta Ráduly.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere. „Fontosak a családcentrikus vállalkozások, és fontos a minőség is” Fotó: Gecse Noémi

Nemzetben gondolkodnak

Ezt követően Farkas Balázs, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának megbízott vezetője arról beszélt, hogy nem véletlen az eseményen résztvevők magas létszáma.

Szükség van gazdaságfejlesztő programokra, szükség van a határon túli vállalkozások támogatására, ezzel tudjuk leginkább elősegíteni az itthonmaradást. Ehhez elengedhetetlen a családi vállalkozások támogatása is, amelyek Székelyföldön is a gazdaság gerincet alkotják, és amellett, hogy a családi vállalkozások önálló értékhordozók, egyben a jövőt is képezik

– emelte ki Farkas.

Szilágyi Péter helyettes államtitkár a program bemutatása előtt kihangsúlyozta,

Magyarország kormánya nem határokban, hanem nemzetben gondolkodik.

„Érdekes volt, amit a polgármester úr mondott a nagy cégek, benzinkutak magyar felirataival kapcsolatosan. Valóban azt tapasztaljuk, hogy ezek sok esetben hiányoznak, és meg is tettük ez ügyben a szükséges jelzéseket, de sok esetben sajnos nem értek el eredményt. Vannak azonban kedvező jelek arra, hogy ebben sikereket tudjunk elérni, azonban

nehéz hatni egy olyan multinacionális cégre, amelyben nem az állami tulajdon a meghatározó.

Példaként szeretném elmondani, hogy Budapesten a VIII. kerületben, ahol a legnagyobb kínai piac található, van egy MOL-kút, ahol a kínaiak számára a saját nyelvükön is ki vannak írva az információk. Ha ott tudják ezt teljesíteni, akkor valószínűleg a határon túli magyar lakta területeken is meg tudják valósítani” – magyarázta Szilágyi.

600 millió forintot osztottak ki

A szerdai találkozó a programot népszerűsítő Kárpát-medencei körút második állomása volt. Mint Szilágyi is felidézte, Magyarország kormánya 2012 óta hirdet tematikus éveket, amelyek célja a magyarság megtartása és a versenyképességének növelése. Míg az első években az oktatásfejlesztést állították a középpontba,

2015 óta a programok a gazdaságfejlesztés területén a szakképzésre és a külhoni magyar vállalkozókra fókuszálnak.

A fiatal vállalkozók évében, azaz tavaly összesen 600 millió forint vissza nem terítendő támogatást osztottak ki, a 967 benyújtott pályázatból 117 nyertest hirdettek, egy-egy cég 3-6 millió forintban részesült. Szilágyi ugyanakkor bejelentette, ezt a támogatási programot idén is folytatják: 230 millió forintot osztanak ki vissza nem térítendő támogatás formájában.

A családi vállalkozások eközben 600 millió forintra pályázhatnak a Bethlen Gábor Alap által lebonyolított program keretében, egy pályázó legtöbb 8 millió forintra számíthat.

Mint Szilágyi Péter a résztvevőknek elmondta, szeretnék megszólítani az úgynevezett vertikális családi vállalkozásokat, vagyis azokat a cégeket, amelyekben több generáció együtt dolgozik, vagy a leszármazottak az ősök által alapított vállalkozást viszik tovább, mint ahogy a horizontális családi vállalkozásokat, amelyekben testvérek vagy házastársak tevékenykednek együtt.