Tudományos Diákköri Konferenciát tartanak a Sapientián

Iszlai Katalin 2017. április 07., 14:00

A Tudományos Diákköri Konferenciát (TDK) április 10-11. között tartják idén a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán.

Fotó: Veres Nándor

Máthé István oktató, a Kari Tudományos Diákköri Bizottság elnöke érdeklődésünkre elmondta, az évente megrendezett konferencia lényege, hogy a hallgatók bemutathassák saját kutatási eredményeiket.

„A TDK egy kétlépcsős szakmai verseny: előzőleg meg kell írniuk egy tudományos dolgozatot, amelyet később bírálóknak küldünk el. A külső és belső oktatók és kutatók egy összetett szempontrendszer alapján elbírálják a dolgozatokat, és építő jellegű kritikákat fogalmaznak meg. A második lépcső, hogy a hallgató egy nyilvános előadás keretében bemutatja dolgozatát egy szakmai zsűri előtt, akik kérdéseket is intéznek hozzá, és ezt külön pontozzák. Végül

a kutatás és az előadás színvonala, illetve a kérdésekre adott válasz alapján értékelik a hallgatók tudományos munkáját.

A TDK-n való részvétel a szakmai fejlődés mellett a későbbi munkaadó szemében is előnyt jelenthet. A Kari TDK mellett létezik az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia (ETDK) és a magyarországi Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK), utóbbin a teljes Kárpát-medence magyar hallgatói mérik össze tudásukat. Egyetemünk hallgatói több díjat is szereztek az említett versenyeken: 2001 és 2017 között az OTDK-n összesen két harmadik díjat és 3 különdíjat érdemeltek ki, illetve az ETDK-n 2013 és 2016 között 4 első, 5 második, 4 harmadik díjat, illetve 3 dicséretet is szereztek. Fontos kihangsúlyozni, hogy

a TDK nyitott a közönség számára, akik az előadások megtekintése által betekintést nyerhetnek az egyetemen zajló kutatásokba”

– emelte ki Máthé.

A rendezvény programja

Április 10-én, hétfőn 16 órától tartják a rendezvény megnyitóját az egyetem nagy aulájában, ahol Lázár Ede dékán mond köszöntőbeszédet. 16.10-től Máthé István egyetemi docens ismerteti a programot, majd 16.20 órától Salamon Rozália Veronika egyetemi docens Sörfőzés kezdőknek címmel tart előadást. Április 11-én, kedden mutatják be dolgozataikat a hallgatók: 10 és 11.20 között a társadalomtudományi szekció, illetve 11.30 és 14.30 között a gazdaságtudományok szekció dolgozatainak bemutatóit az egyetem nagy aulájában lehet megtekinteni. Ezzel párhuzamosan 10 és 11.20 között a műszaki tudományok szekcióhoz, illetve 11.30 és 13.10 között a humántudományok szekcióhoz tartozó dolgozatokat mutatják be a félemeleten található 12-es teremben. 19 órától díjkiosztó ünnepséget tartanak a nagy aulában, majd 19.30-tól állófogadással zárul a rendezvény.