Béregyenlőtlenséget is eredményezett a fizetésemelés

Veres Réka 2017. április 04., 13:32

Az udvarhelyi kulturális intézmények igazgatói szerint időszerű volt már, hogy jobb fizetést kapjanak az ott dolgozó alkalmazottak. A megnövekedett bérköltség azonban terheket is ró az intézményvezetőkre.

Nem mindegyik színész örül. A szerzői jogdíjas szerződéssel dolgozóknak nem jár béremelés Fotó: Balázs Attila

A közpénzből finanszírozott kulturális intézményekben februártól ötven százalékkal megemelték a dolgozók bérét, az igazgatók fizetését pedig húsz százalékkal növelték. Az udvarhelyi intézményekben a sürgősségi kormányrendelet összesen hatvanegy alkalmazottat érint.

Nem hitték el a színészek, amikor január elején sürgősségi kormányrendelettel kötelezte a kormány a kulturális intézményeket fenntartó önkormányzatokat, hogy biztosítsák a béremeléseket. Januárban még nem lehetett tudni, hogy a helyi önkormányzatok miként oldják meg a béremelést, de később kiderült: a bérköltségeket az intézményvezetők már akkor beleszámolták a költségkeretbe. Székelyudvarhelyen összesen hatvanegy alkalmazottat érint a béremelés.

A sok év nélkülözés után már ideje is volt, hogy normálisabb fizetést kapjanak az alkalmazottak, de a mi célunk a minőségi előrelépés és a társulat fejlesztése

– jelentette ki Nagy Pál, a Tomcsa Sándor Színház igazgatója. Nemcsak az önkormányzatra, a színházra is nagy teher hárul, hiszen a helyzet fenntartásához pluszforrásokat kell előteremteniük. A színház idén 1,35 millió lejt kapott a várostól: ebből 960 ezer lejt személyzeti költségekre fordítanak, de a maradék 390 ezer lejt sem költik mind produkciók létrehozására, ugyanis több mint kétszázezer lejt szállításra, illetékek kifizetésére, irodafenntartásra, eszközvásárlásra fordítanak.

Alaposan meg kell mozgatnunk mindent, hogy saját bevételünkből, pályázati pénzekből kipótolhassuk legalább 300–350 ezer lejjel a fennmaradó összeget – véli a színházigazgató.

Nem mondanának le a bábszínház működtetéséről, a dráMA kortárs színházi találkozóról, illetve újabb színészállások létrehozásáról sem,

de az igazgató úgy érzi, a változás nehéz feladat elé állítja a színház vezetőségét. Nagy Pál szerint a béremelés akár a produkciós költségek kárára is mehet, ezért alaposan át kell gondolniuk a következő évad tervét.

A Tomcsa Sándor Színház tizenkilenc alkalmazottja kap február óta megemelt bért, ennek ellenére vannak olyan színészek, akik szerzői jogdíjas szerződéssel dolgoznak változatlan bérért. Nagy Pál szerint azzal a „pár” színésszel már évek óta így dolgoznak együtt az állások hiánya miatt, nélkülük nem lehetne fenntartani az amúgy is kis létszámú társulatot. Rájuk nem vonatkozik a kötelező béremelés, fizetésüket a produkciós költségből fedezik. Az igazgató szeretné, ha rövid időn belül erre az igazságtalan helyzetre is megoldást találnának. Nagy Pál szerint

voltak és vannak béregyenlőtlenségek az alkalmazottak között, ez csak rosszabb lett a bérezési rendelkezést követően.

Szerinte a helyzet normalizálásához nagyban hozzájárulhat a beígért egységes bérezési törvény, de szükség van városi kulturális stratégiára is ahhoz, hogy az összes intézmény hatékonyan működjön.

A 940 ezer lejes költségvetésből gazdálkodó Haáz Rezső Múzeumra csak a közintézményekben dolgozó alkalmazottak húszszázalékos béremelése vonatkozik – magyarázta Miklós Zoltán múzeumigazgató. Szerinte a büdzsé összeállításakor a legfontosabb irányelv a személyzeti és a fenntartási költség fedezése volt, így a produkciós, illetve más jellegű kiadásokon lehet spórolni.

A múzeum új épületében nagyobbak a kiadások, így hatékonyabban kell beosztaniuk a költségvetést Fotó: Barabás Ákos

Mivel most új székházban van az intézmény, nőtt a fenntartására fordított összeg. Míg a Kossuth Lajos utcai épületben 256 négyzetméter felületből százat fűtöttek, az újban ezerötszázat kell fűteni, és az áramfogyasztás is nagyobb. Ezért hatékonyabban kell beosztaniuk a pénzt, hogy fizetni tudják a rezsit, illetve a béreket is. A múzeumvezető szerint a kisebb költségvetés nem befolyásolja az idénre tervezett rendezvényeket és tárlatokat, hiszen azokra találtak külső forrásokat.

Az Udvarhely Néptáncműhely idei költségvetéséhez az önkormányzat 790 ezer lejjel járult hozzá.

Az idei bérköltség növekedése nagyobb, mint amennyi a tavaly és idén kapott pénz összesen, így más költségből kell finanszírozni a többletkiadást

– mondta az Udvarhely Néptáncműhely vezetője, Orendi István. A néptáncműhely tizenöt alkalmazottja közül tizenhármat, a táncosokat érinti az ötven százalékos fizetésemelés, a két irodai alkalmazott bére, beleértve az igazgatóét is, húsz százalékkal növekszik. Emellett az intézmény egy újabb adminisztrációs állást is kapott az igazgató tehermentesítésére, amit vélhetőleg áprilistól töltenek be. Az utóbbi két évben tartalékolták a bevételt, így idén abból, illetve az Apám tánca előadás jegyeladásaiból befolyt összegből egészítik ki a büdzsét. Orendi szerencsés helyzetnek tartja, hogy sok pályázati lehetőségük is van, szerinte más intézmények számára nincs annyi kiírás.