Halálcsoportba került Székelyföld

Zátyi Tibor 2017. április 03., 15:04

Észak-Ciprus lesz a házigazdája június 4–11. között a Független Labdarúgó-egyesületek Szövetsége (ConIFA) 2017-es Európa-bajnokságának. A nyolccsapatos megmérettetésen Székelyföld válogatottja is részt vesz.

Kemény ellenfelek várnak a székelyföldi csapatra. Illusztráció Fotó: Beliczay László

Padánia, a Nizzai Hercegség és Ellan Vannin válogatottjaival került össze Székelyföld a B jelzésű kvartettbe. „Most az a legfontosabb, hogy mennyire tudjuk megszervezni magunkat. Ennyi próbálkozás és lehetőség után illene egy olyan székelyföldi együttessel elutaznunk, amely számára nem a részvétel a célkitűzés, hanem az eredményesség is.

A Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK, az FK Csíkszereda és a Székelyudvarhelyi FC kellene adja a válogatott gerincét, kiegészülve azokkal a játékosokkal, akik az anyaországban futballoznak. Gondolok itt többek között Fülöp Istvánra, Hodgyai Lászlóra és Benkő Norbertre. Fülöp mindig is jelezte, hogy részt venne a székely válogatottban, bízom benne, hogy a keret tagja tud majd lenni” – mondta Jakab Zoltán.

A székely válogatott szövetségi kapitánya szerint nem a legjobb az időpont, hiszen a ConIFA Eb rajtja előtt jár le a 2. Liga, továbbá a kontinenstorna alatt fogják lebonyolítani a pótselejtezőket a különböző bajnokságokban.

„Papíron halálcsoportba kerültünk, hiszen a 2015-ös Eb dobogósaival, sorrendben Padániával, Nizzával és az Ellan Vanninnal kerültünk össze. Amúgy hatalmas érdeklődés övezi az Eb-t, a szervezők reményei szerint szinte minden találkozón telt ház várható. Ez nem csoda, hiszen ez az első nemzetközi esemény Észak-Cipruson” – nyilatkozta Wenczel Kristóf, a Székelyföld Labdarúgó Egyesület elnöke.

Székelyföld június 5-én 20 órakor a Nizzai Hercegséggel kezd, másnap ugyancsak 20 órakor Padánia lesz az ellenfél, míg 7-én 18 órakor Ellan Vannin ellen zárja a csoportkört.

Ezután egynapos szünet következik, június 9-én és 10-én rendezik a helyosztókat (az 5–8. helyekért, illetve elődöntőket és a döntőt), így hat nap alatt öt meccset játszanak a csapatok.

Az Eb-n négy helyszínen zajlanak majd a mérkőzések: Nicosiában (a 28 ezer férőhelyes Lefkoşa Atatürk stadionban), Girnében (Kyrenia, az 1500 férőhelyes Temmuz stadionban), Famagustában (a 7000 férőhelyes Dr. Fazil Küçük stadionban), illetve Güzelyurtban (Morphou, a 7000 férőhelyes Zafer stadionban).

Székelyföld másodszor utazik Európa-bajnokságra, korábban részt vett a 2015-ös debreceni Eb-n, ahol végül hatodik helyen végzett. Tavaly nyáron az abháziai világbajnokságon szerepelt, Jakab Zoltán szövetségi kapitány csapata kilencedik helyen zárta a megmérettetést. Nem ez lesz az egyedüli nemzetközi torna, amelyen részt vesz idén Székelyföld válogatottja, hiszen meghívást kapott a második Magyar Örökség Kupára, amelyet Tarpán fognak megrendezni június utolsó hetében. A részt vevő csapatok nem változtak, azaz a székely legények ismét Kárpátalja, Felvidék és Délvidék válogatottjaival csapnak majd össze.

2017-es ConIFA Európa-bajnokság

A csoport: Észak-Ciprus (házigazda, a 2016-os világbajnokság bronzérmese), Abházia (Grúzia, 2016-os világbajnok, a 2014-es vébén a 8. helyezett), Dél-Oszétia (Grúzia, a 2014-es vébén 4. helyezett), Kárpátalja (Ukrajna, első nemzetközi tornája lesz).

B csoport: Padánia (Olaszország, a 2016-os vébén 4., 2015-ös Eb-győztes, a 2014-es vébén az 5. helyezett), Nizzai hercegség (Franciaország, 2014-es világbajnok, 2015-ös Eb-ezüstérmes), Ellan Vannin (Isle of Men, Egyesült Királyság, a 2015-ös Eb-n bronzérmes, a 2014-es vébén ezüstérmes), Székelyföld (a 2015-ös Eb-n a 6., a 2016-os vébén a 9. helyezett).