Folytatódik a tömbházak hőszigetelése és manzárdosítása

Simon Virág 2017. április 02., 17:49

A városháza tervei szerint idén legalább egy tucatnyi tömbházat szigetelnének, és néhányat közülük manzárdosítanak is Marosvásárhelyen. A munkálatok városházára eső részét belefoglalták az idei költségvetésbe, és meg is szavazták.

Illusztráció Fotó: Veres Nándor

Közben azok a lakók, akik saját költségükön végeztették el az épületek „öltöztetését”, továbbra is adókedvezményben részesülnek. Az általunk megkérdezettek elmondták,

nemcsak szebbek az épületek, hanem a téli fűtésszámlákon is érződött a szigetelés.

A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal szakosztályának kimutatása szerint az elmúlt években több mint 47 tömbházat sikerült hőszigetelni, ez összesen 2039 lakrészt jelent. Az uniós támogatásoknak köszönhetően a munkálatok összértéke háromfelé oszlik, így a lakóknak 20–33 százalékot kell fizetniük a vissza nem térítendő támogatás függvényében. A tömbházlakók saját költségükön is végeztek szigetelést, csaknem hatszáz lakrészt „burkoltak be”, számukra a városháza hét évig felmentést ad a lakásadó kifizetése alól.

Marosvásárhelyen tavaly nem fogtak neki újabb, városháza által irányított hőszigetelési munkálatoknak, hanem befejezték az előző évben elkezdetteket, és összeállították a további uniós pályázathoz szükséges iratcsomókat. Egyebek közt már tavaly áprilisban megszavazták azon tömbházak jegyzékét, ahol az uniós pályázati „csapok megnyitása” esetén nekifognak a munkálatoknak. Ezek a következők: első körben a Moldovei utca 10. szám, a Kornisa 32. szám, az Argeșului utca 16. szám, a Kárpátok sétánya 47. szám, a Dózsa György utca 46 szám. Második körben sorra kerül a Mimozelor utca 2. szám, a Cernavodă utca 5. szám, a Tusnád utca 2. szám, az Állomás tér 1A és 5. szám, a Măgurei 16., 18., 20., 22., 24. szám, a Transilvaniei utca 29. szám és a Dózsa György utca 60. szám alatti panelek.

Ezenkívül pénzt foglaltak bele az idei költségvetésbe a manzárdosításra előterjesztett tömbházak városházi önrészének fedezésére is, és a jegyzék szerint tetőteret építenek a Făget utca 16–18., illetve 24–26. számok alatti tömbházakra, a Székely vértanúk utca 5A és 7A, valamint 10–12. szám alatti épület lakrészeinek száma is bővül, s manzárdosítják a Ştefan Cicio Pop 21–23., 25–27. számú épületeket is, továbbá egy tömbházat a Béke utcában, a 72-est, és egyet az Asztalosok utcában, a 7-es számút.

Illusztráció Fotó: Veres Nándor

Várják a pozitív döntést

A városháza szakigazgatóságának vezetője, Dorin Belean jogász érdeklődésünkre elmondta, két héten belül várják, hogy megnyissák a pályázati lehetőséget és elbírálják a leadott dossziékat. Amennyiben pozitív választ kapnak, ahogy előző években is, neki lehet fogni a munkálatok megtervezésének és kivitelezésének. A munkálatok megkezdésének pontos időpontjáról nem tudott beszámolni. Azoknak, akik ezután szeretnének felkerülni a hőszigetelési jegyzékre, a városházához kell fordulniuk, hogy megtudják, milyen iratokra van szükségük.

A Tudor-lakótelepen lévő Jövő utcai garzonlakások egy részét három évvel ezelőtt hőszigetelték a lakók, saját költségükön. Az egyik lépcsőház felelőse, F. Ildikó elmondta, hogy harminc négyzetméteres lakásában minden helyiségben van fűtőtest, és télen 21,5 fokra állította be a hőszabályzót.

Az elmúlt hónapokban a nagy tél ellenére sem fizettem havonta száz lejnél több gázt, és a lakásban nem csökkent 20 fok alá a hőmérséklet. A szomszédok is elégedettek, hogy sikerült hőszigetelni, mert kisebb a számla, és sokkal nehezebben hűl ki a lakás

– mondta a tömbházfelelős.

A Kövesdombon lévő tízemeletes tömbházak közül is „felöltöztettek” jó párat az elmúlt években, és ez érződik az elmúlt hónapok fűtésszámláin is. Kutasi Mária a legfelső emeleten lakik háromszobás lakásban, és érdeklődésünkre elmondta, hogy átlagosan 25–30 százalékkal kisebbek voltak a gázszámlái a szigetelés után, mint korábban. Kihangsúlyozta, már a termopán ablakok beszerelése után érződött, hogy a lakásban melegebb van, majd miután a falakat is beburkolták és a tetőt is szigetelték, már számottevő volt a különbség.

Bár a tömbházlakások szigetelésének költsége függ az alapanyagoktól (például hogy hány centis szigetelést használnak), a kivitelezőtől és attól, hogy csak egyéni hozzájárulásból vagy a már említett uniós és városházi résztámogatással történik a munkálat, a szakemberek számításai szerint legtöbb 5–6 éven belül megtérül a befektetés.