Ahol a szomszédság javítja meg az utat

Tamás Gyopár 2017. március 28., 18:24

Gyergyócsomafalván a Völgy utca mindkét ágán olyan szomszédság lakik, akik gyakran összegyűlnek. Hétfőn is ezt tették, ezúttal azonban közösen javították az utcájukat, tömték be salakkal a gödröket.

Kalákáztak a Völgy utcában, példát mutatva mindenkinek Fotó: Jánosi-Borsos Attila

Az utca lakói gyakran kalákáznak, évről-évre farsangtemetést, bábuégetést szerveznek, s táncra is perdülnek a kis útkereszteződésnél. A hétfői napon is ott találkoztak, ám ezúttal szerszámokkal felszerelkezve.

Mindenki lehetőségéhez, erejéhez mérten részt vett a kalákában.

Tízen voltak csákányokkal, lapátokkal, homlokrakodóval, szekérrel, talicskával. Ki, mivel tudott, besegített a nagyrészt Jánosi-Borsos Attila alpolgármester biztosította töltés egyengetésébe. Székely László is szekérnyi salakkal járult hozzá az akcióhoz, mely során összesen közel 500 méteren tették járhatóvá az utcát. Amint az alpolgármester elmondta, az a szomszéd, aki nem tudott részt venni a négyórásra sikeredett kalákában, itókával járult hozzá, hogy a jól végzett munka után öblítsék le a port.

Nem első eset az utcában, és a faluban máshol is volt hasonló, hogy a lakók összefogtak, töltéssel egyengeték az utca gödreit.

Nem kell mindennel a polgármesteri hivatalra várni, amit lehet, összefogva meg lehet csinálni, hiszen közös érdeke mindenkinek, hogy járható legyen az otthonához vezető út

– mondta az alpolgármester.

Fotó: Jánosi-Borsos Attila

A legfiatalabb kalákás, elemista volt, az alpolgármester úgy véli, ilyen módon lehet példát mutatni az összefogásról, a kalákáról a kicsiknek, hogy felnőve továbbvigyék ezt a jó szokást.

Telekkönyvezik a mezei utakat

Gyergyócsomafalván elkezdik a mezei utak telekkönyvezését. A Völgy II., Déllő, Szentmiklósi, Nagymezei árok melletti, Enke, Kerektó, Festettkeresztfa, Hosszúvész, Mohos, Szegelet, Sötétrét, Fülöpútjanyomvonala megtekinthető a polgármesteri hivatal előterében április 7-ig. Kérik, hogy az érintettek az esetleges észrevételeiket írásban tegyék le a polgármesteri hivatalban.