Friss zöldségek, vetőmagok, facsemeték az udvarhelyi piacon

Dósa Ildikó 2017. március 28., 16:55

A pincékben áttelelt zöldségek mellett már bőséges kínálat van friss primőr zöldségekből is a székelyudvarhelyi zöldségpiacon, ugyanakkor vetőmagot, facsemetéket is beszerezhetnek az oda látogatók.

Bőséges a választék. Őstermelők kínálják friss zöldségeiket a székelyudvarhelyi piacon Fotó: Pál Árpád

Az udvarhelyszéki, marosszéki, illetve háromszéki termelők fóliasátraiból minden kedden ropogós hónapos retek és friss zöld hagyma kerül az udvarhelyi piaci asztalokra.

Fotó: Pál Árpád

A retek kötését kedden mindenhol két lejért árusították, azonban a hagymáért néhány helyen 1,5, máshol 2 lejt kértek. A hosszú tél idején megszokott zsírosabb étrendet sokaknak jólesik könnyebbre váltani, és böjti időszak is van, így gyakran kerül spenót a tányérokba, a spenót kilója nyolc és tíz lej között változott.

Fotó: Pál Árpád

Akinek lehetősége van kertészkedni és az áruházi termékekkel szemben a helyi termesztők őshonos fajtáit részesíti előnyben, keddenként a felsőboldogfalvi Jére Lajostól vásárolhat. A kipróbált, saját termesztésű zöldségmagokat kis tasakokban, általában két-három lejért kínálja.

Aki nem akart kísérletezni azzal, hogy vásárolt magból szabad földben kihajt-e a fűszernövény, a keddi piacon tíz-tizenöt lejért hozzájuthatott lestyán-, tárkony-, citromfű-, illetve zsályagyökérhez is.

Fotó: Pál Árpád

Többen kínáltak gyümölcsfacsemetéket is, ezek ára nyolc és tizenhárom lej között változott. Pap Loránd alma-, birs-, meggy-, illetve szilvacsemeték mellett feketeribizli- és málnahajtásokat is értékesített. A malomfalvi termesztő szerint ha ültetéskor vigyázunk a fiatal gyökerekre, megfelelő mélységű, trágyázott gödörbe helyezzük őket és hetente egyszer egy vödör vizet öntünk a tövükre, három év múlva élvezhetjük megerősödött fáink gyümölcsét.