Megegyezett a Heineken és a Csíki Sör Manufaktúra

Székelyhon 2017. március 27., 14:33

Megegyezett a Csíki Sör márkanév használatáról a Heineken Románia és az Igazi Csíki Sört levédő Csíki Sör Manufaktúra. A két cég magyar és angol nyelvű közös közleményét a Csíki Sör Manufaktúra tette közzé hétfőn a közösségi oldalán.

Fotó: Pinti Attila
Szerződés 30 napon belül

Lénárd András, a csíkszentsimoni Csíki Sör Manufaktúra többségi tulajdonosa lapcsaládunknak elmondta, bebizonyosodott, hogy nekik volt igazuk, és hosszú távon a Heineken nem tudta volna megnyerni a csíkszentsimoni sörgyár ellen indított pereket, hiszen korábban európai uniós védjegyként bejegyezték a „Csíki Sör” márkanevet, ami hamarosan Romániában is érvényes lesz. Kérdésünkre, hogy mi történik a román táblabíróság jogerős döntésével, miszerint nem használhatják az Igazi Csíki Sör márkanevet, Lénárd azt válaszolta, közös megegyezéssel ezt fölülírják, a megállapodás szerint ugyanis a Csíki Sör márkanevet biztosan használhatják.
 
„Született egy megállapodás, és a következő 30 napban írunk egy szerződést erről. Ez idő alatt döntjük majd el, hogy mi legyen a termék pontos megnevezése. Az biztos, hogy Csíki Sör lesz, de az még egyelőre kérdéses, hogy használjuk-e az »igazi« vagy a »tiltott« kifejezést” – magyarázta a Csíki Sör Manufaktúra többségi tulajdonosa.

Lénárd András szerint nagy szerepe volt a magyar kormánynak abban, hogy ez a megállapodás létrejöhetett, hiszen „nem hagyott magunkra itt a végeken, hanem kiállt a magyar tulajdonú, 141 embert foglalkoztató cégünk mellett”. A témában a Heineken Románia sajtókapcsolatokért felelős képviselőit is megkerestük, egyelőre azonban nem kaptunk választ kérdéseinkre.

A közös közleményben közölték, hogy az elmúlt időszakban folytatott konstruktív tárgyalások után mindkét fél érdekévé vált, hogy a Csíki Sör márkanév körüli vita barátságos úton rendeződjék.

A felek megegyeztek abban, hogy a Ciuc és a Csíki Sör márkanevek egymás mellett békében meg fognak férni a piacon.

„A megegyezés része, hogy minden peres ügyet a felek egymás ellen megszüntetnek. A mindkét fél részéről tanúsított kompromisszumos kiegyezés után a két cég bizakodóan néz a jövőbe és ezután több időt és energiát tud arra szánni, hogy építse kapcsolatait a közösséggel, partnereivel, fogyasztóival, és így most már csak arra kell összpontosítani, amihez a legjobban értünk: a sör készítéséhez” – áll a közös közleményben.

A közleményt a Csíki Sör Manufaktúra a helyi közösségnek, a támogatóknak, Magyarország kormányának, és Hódmezővásárhely önkormányzatának címzett köszönetnyilvánítással toldotta meg.

A megegyezésre azt követően került sor, hogy pénteken Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter és a hódmezővásárhelyi önkormányzati testület is ellátogatott a Csíki Sör Manufaktúra csíkszentsimoni gyárába, és a magyar kormány mindkét felet megegyezésre biztatta.

{K1}

A miniszter a gyárlátogatás után tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: azok a magyar vállalkozások, amelyek bajba kerülnek, számíthatnak a magyar kormány segítségére; azok a multinacionális vállalatok pedig, amelyek egy magyar vállalkozás kárára visszaélnek a hatalmukkal, arra számíthatnak, hogy a magyar kormány fel fog lépni velük szemben.

A Marosvásárhelyi Táblabíróság január 27-ei ítéletében jogerősen betiltotta az Igazi Csíki Sör gyártását és forgalmazását. Az Igazi Csíki Sör gyártóját a Heineken Románia perelte be, mert úgy vélte, hogy a sör gyártója eltulajdonította szellemi tulajdonát.

A romániai sörgyártók perének nyelvi vonatkozásai vannak. A bíróságnak azt kellett mérlegelnie, hogy egy termék román megnevezésének jogi védelme kiterjed-e a termék köznyelvben használt magyar megnevezésére is. A holland multinacionális cég 2003 óta rendelkezik a Csíkszeredában gyártott Ciuc Premium (Csíki prémium) sörmárkával, amelyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek. 2014 novemberében azonban megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az Igazi Csíki Sör, amely számára a gyártó Lixid Project Kft. szerzett romániai és európai jogi védelmet.