Sokba kerül az autópálya nyomvonalán található területek kisajátítása

Gáspár Botond 2017. március 24., 13:10

A kormány mintegy 38 millió eurót hagyott jóvá az észak-erdélyi (A3-as) autópályának az Aranyosgyéres és Marosvásárhely közötti szakaszának nyomvonalán található telkek kisajátítására.

Jelenleg mintegy 47 kilométeren zajlanak a tervezési, vagy építkezési munkálatok Fotó: Boda L. Gergely

Miután a hónap elején az országos útügyi hatóság törlesztette az építővállalatok felé az elvégzett munkálatok egy részének költségeit, a szállításügyi minisztérium április 1-ig közvitára bocsátotta a kisajátításokra vonatkozó elképzelést.

Hat és fél hektár

A kormányhatározat-tervezet értelmében

elindítják a Brassót Nagyváraddal összekötő sztráda Marosugra és Marosvásárhely közötti 1C jelzésű szakaszán, Maroskeresztúr, Lukafalva, Marosugra, Kerelőszentpál, Nyárádtő és Marosvásárhely területén található ingatlanok kisajátítására vonatkozó eljárást.

A tervezet egy szakértői cég által végzett felmérésekre hivatkozik, amelyek szerint a magántulajdonban levő 38 darab, majdnem 6,5 hektárnyi területért 175 millió lejt, azaz mintegy 38 millió eurót fizetnének. Információink szerint

a kisajátított telkek négyzetméteréért 2,25 lejt, azaz 0,5 eurót fizetnek.

Fotó: Boda L. Gergely

Egy kilométere ötmillió

A Közúti Infrastruktúrakezelő Országos Társaság (CNAIR) március elején kezdte kifizetni az Aranyosgyéres és Marosvásárhely között autópályaszakaszokat építő cégek által eddig elvégzett munkát. A hatóság honlapján közzétett számlák értelmében a Straco Grup-nak megközelítőleg 9,5 millió eurót fizetnek a sztráda 15,7 kilométerén végzett munkálatokért, a cég ugyanis 42,29 millió lejt számlázott ki a Marosugra – Aranyosgyéres közötti 2A szakasz 3-as alrészének megtervezéséért és eddigi építéséért. A Capital országos gazdasági napilap rámutatott, a Straco Grup 2015 februárjában szerződésben vállalta, hogy az észak-erdélyi autópálya 15,7 kilométerét majdnem 280 millió lejért tervezi és építi meg.

A megrendelések értelmében a sztráda kilométere nagyjából 5 millió euróba kerül.

Fotó: Boda L. Gergely

Munka négy szakaszon

A kivitelezési munkálatokkal jelentősen megkéstek az A3-as autópályának a Kolozsvártól Borsig, illetve az Aranyosgyérestől Marosvásárhelyig tartó szakaszain egyaránt. Az utóbbi, 55 kilométeres részt 5 alrészre osztották a gyorsabb építkezés reményében: 3,6 kilométer, 17,9 kilométer és 15,6 kilométer Marosugra és Aranyosgyéres között, Marosvásárhelytől Marosugráig pedig 10,1 kilométer, valamint a 4,5 kilométer autópályát és 4,5 kilométer bekötőutat tartalmazó 9 kilométeres építési övezet. A késést nemrégiben a Pro Infrastruktúra Egyesület is jelezte, szerintük az 55 kilométeres szakaszon csak 10 kilométeren dolgoznak, a hatóságok pedig a környezetvédelmi engedélyek megújításának szükségességére hivatkoznak.

A hivatalos adatok szerint jelenleg mintegy 47 kilométeren zajlanak tervezési vagy építkezési munkálatok összesen nagyjából 224 millió euró értékben, azaz kilométerenként 4,76 millió euróért.

A mostani, kisajátításra kiutalt összeg és az engedélyek beszerzése az ütem felgyorsulásához vezethet.

Pénznyelő építkezés

A Brassó – Bors autópálya valóságos pénznyelővé vált: tervét 2004-ben kezdték el és 2012-ig kellett volna elkészülnie az amerikai Bechtel vállalattal kötött 2,2 milliárd euró értékű szerződés értelmében. Az egyezményt többször módosították, míg végül 2013-ban felbontották. A 433 kilométeres autópályából 52 kilométer, azaz 12,5 százalék készült el Aranyosgyéres és Gyalu között, ezért a román állam 1,2 milliárd eurót fizetett. Ezután a nyomvonalat több kisebb szakaszra osztották, és eszerint írták ki a versenytárgyalásokat. Jelenleg zajlanak a munkálatok a Gyalu – Magyarnádas, a Marosvásárhely – Marosugra – Aranyosgyéres és a Berettyószéplak – Bors szakaszokon, a legutóbbi becslések szerint 2020-ig készülhet el a sztráda.