Második Eb-jére készül Székelyföld válogatottja

Zátyi Tibor 2017. március 22., 20:29

Észak-Ciprus lesz a házigazdája június elején a Független Labdarúgó-egyesületek Szövetsége (ConIFA) 2017-es Európa-bajnokságának. A nyolccsapatos megmérettetésen Székelyföld válogatottja is részt vesz.

A székely válogatott az első Magyar Örökség Kupán, Szarvason. Archív Fotó: Magyar Örökség Kupa

A ConIFA nagyon színvonalas tornát szervez a szinte száz százalékban törökök által lakott régióban, hiszen megtalálható a mezőnyben a tavaly nyáron világbajnoki címet szerzett Abházia, illetve a Eb-címvédő Padánia is. A két fő esélyes mellett az első helyért harcba száll még Székelyföld, Lappföld, a Nizzai hercegség, Kárpátalja, Ellan Vannin és a házigazda Észak-Ciprus válogatottja is. Az Eb sorsolását április 1-jén tartják.

Tavaly Székelyföld válogatottja a ConIFA világbajnokság mellett részt vett a Magyar Örökség Kupán, ahol végül a negyedik helyen zárt. Idén még nem játszott mérkőzést a csapat.

„Az elmúlt időszakban nem történt sok minden a válogatottnál, a ConIFA-nál viszont annál több. Január elején Genfben tartották az éves közgyűlést, ahol egyebek közt egyöntetű szavazással eldőlt, hogy Székelyföld és Kárpátalja csapata is részt vehet az észak-ciprusi Európa-bajnokságon.

Büszke vagyok rá, hogy két magyar csapat is ott lesz a kontinenstornán.

Továbbá eldőlt, hogy 2018-ban minden idők legnagyobb ConIFA-eseményére kerül sor, Londonban tizenhat csapat részvételével fogják megrendezni a világbajnokságot” – mondta Wenczel Kristóf, a Székelyföld Labdarúgó Egyesület elnöke.

Székelyföld másodszor utazik Európa-bajnokságra, korábban részt vett a 2015-ös debreceni Eb-n, ahol végül hatodik helyen végzett. Tavaly nyáron az abháziai világbajnokságon szerepelt, Jakab Zoltán szövetségi kapitány csapata kilencedik helyen zárta a megmérettetést.

Nem ez lesz az egyedüli nemzetközi torna, amelyen részt vesz idén Székelyföld válogatottja, hiszen meghívást kapott a második Magyar Örökség Kupára, amelyet Tarpán fognak megrendezni június utolsó hetében. A részt vevő csapatok nem változtak, azaz a székely legények ismét Kárpátalja, Felvidék és Délvidék válogatottjaival csapnak majd össze.

A 2017-es ConIFA Európa-bajnokság mezőnye

Észak-Ciprus (házigazda, a 2016-os világbajnokság bronzérmese)
Nizzai hercegség (Franciaország, 2014-es világbajnok, 2015-ös Eb-ezüstérmes)
Abházia (Grúzia, 2016-os világbajnok, 2014-es vébén 8. helyezett)
FA Sapmi (Skandinávia, 2016-os vébén 5., 2014-es vébén 8. helyezett)
Ellan Vannin (Isle of Men, Egyesült Királyság, 2015-ös Eb-n bronzérmes, 2014-es vébén ezüstérmes)
Székelyföld (a 2015-ös Eb-n 6., a 2016-os vébén 9. helyezett)
Kárpátalja (Ukrajna, első nemzetközi tornája lesz)
Padánia (Olaszország, 2016-os vébén 4., 2015-ös Eb-győztes, 2014-es vébén 5. helyezett)

Észak-Ciprus
A teljes nevén Észak-ciprusi Török Köztársaság egy de facto független állam, fővárosa pedig Nicosia (törökül Lefkoşa). Az ország északi része jogilag a Ciprusi Köztársaság tagja, és ily módon de jure tagja az Európai Uniónak, de a terület EU-tagsága a török megszállás miatt felfüggesztésre került, azaz Észak-Ciprus a gyakorlatban kizáródott az Unióból. Egyedül Törökország ismeri el függetlenségét. A régióban komoly hagyománya van a labdarúgásnak, a Ciprusi Török Labdarúgó-szövetség 1955-ben alakult meg, a válogatott első hivatalos mérkőzését Törökország ellen játszotta, 1962-ben.