Sztrájk miatt több tucat vasúti szerelvény vesztegel országszerte

Székelyhon 2017. március 22., 11:10

Országszerte sztrájkolnak a Román Vasúttársaság (CFR) alkalmazottai, emiatt számos vonat vesztegel a vasútállomásokon.

Fotó: Veres Nándor

Brassó megyében 39 szerelvény vesztegelt szerda reggel a vasúti dolgozók spontán sztrájkja miatt.

Ioan Pintea, a CFR brassói regionális igazgatóságának vezetője az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott, reggel telefonon tanácskozott a CFR vezérigazgatójával, valamint a szállítási miniszterrel.

Felszólítottuk az alkalmazottakat, hogy álljanak munkába, és remélhetőleg ez a legrövidebb időn belül megtörténik

– tette hozzá Pintea.

Ioan Buzatu szakszervezeti vezető arról tájékoztatta a hírügynökséget, hogy a sztrájkot a Facebookon szervezték meg.

Hargita megyében három vonat vesztegelt szerda reggel, közülük az egyik a Korona, amely Csíkszentdomokos közelében (Izvoru Olt vasútállomásnál) állt meg. Egy vonat Csíkszentkirálynál, egy pedig Tusnádon vesztegel a sztrájk miatt.

Cosmin Sorin Micloş szakszervezeti vezető a hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a vasúti dolgozók bementek dolgozni, aláírták a jelenléti ívet, de megtagadták a munkát, tiltakozásul amiatt, hogy nincs kollektív munkaszerződésük és nagyok az eltérések a bérek között.

Cornel Roșu, a csíkszeredai vasútállomás állomásfőnöke portálunk érdeklődésére elmondta, a Hargita megyei vasúti dolgozók is részt vesznek a sztrájkban.

Hunyad megyében 11 szerelvény állt le a spontán vasutassztrájk miatt, közülük két személyszállító és három teherszállító Piskin (Simeria). Déváról nem indult el a bukaresti gyors.

Valentin Glăvu, a sztrájkoló vasúti dolgozók egyike úgy nyilatkozott: elégedetlenségüket az váltotta ki, hogy nagyon alacsony a fizetésük, miközben nehéz munkakörülmények között dolgoznak.

Ugyanakkor megyünk nyugdíjba, mint a borbélyok – 65 évesen – noha számos veszélynek vagyunk kitéve. Sokat ígértek nekünk, de egyik sem hozott eredményt

– sorolta a tiltakozó vasutas.

A sztrájkolók azt is nehezményezik, hogy az alacsony bérek miatt a fiatalokat nem vonzza a vasutas szakma, ezért ebben az ágazatban nagyon elöregedett a munkaerő.

Három vasúti régióban – Kolozsvár, Craiova és Iaşi központtal – befejeződött a vasutasok spontán sztrájkja, de 114 szerelvény továbbra is az állomásokon vesztegel – jelentette Oana Brânzan, a Román Vasúttársaság (CFR) szóvivője.

11:15-kor a fővárosi Északi pályaudvaron 180 perces késése volt a Ploieşti-ről érkező IR 1554-es számú járatnak, 210 perces késése a Galacra induló IR 1573-as járatnak. A vasúttársaság személyszállító részlege közölte, visszaadják az utasoknak a jegy ellenértékét, amennyiben lemondanak az utazásról.

A társaság vezetősége arra kéri az utasokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak a vonatok érkezési és indulási idejéről, mivel jelentős késésekkel lehet számolni. A vasúttársaság közleménye szerint a vezetőség már tárgyalásokat folytat a szakszervezeti vezetőkkel a 2017-2018-as időszakra vonatkozó kollektív munkaszerződéssel kapcsolatban, amelynek értelmében 22,5 százalékos béremelésre számíthatnak a vasúti alkalmazottak.