Ezentúl csak a speciális matricával ellátott kukákból viszik el a szemetet Csomafalván

Tamás Gyopár 2017. március 21., 20:23

Csak a matricával ellátott kuka tartalmát szállítja el Gyergyócsomafalváról a Salubriserv áprilistól. Matricákat a polgármesteri hivatalnál lehet váltani az előre kifizetett illeték ellenében. Ezentúl is minden második csütörtökön viszik el a porták elől a hulladékot. Emelkedett viszont a hulladékelszállítási díj

Amin nincs matrica, azt nem ürítik ezentúl

A sepsibükkszádi Salubriserv nyerte meg a szemétszállítási versenykiírást Gyergyócsomafalván, a szerződés értelmében a Cekend-tetőre kerül a csomafalvi vegyes háztartási hulladék. Az új rendszer bevezetésének több oka is van: a szolgáltató mennyiség szerint számláz, nem pedig lakosságszám szerint. A törvény ugyanakkor szabályozza, hogy 15 százalékkal csökkenteni kell a szét nem válogatott hulladék mennyiségét, továbbá az idéntől bevezetett környezetvédelmi adó is indokolta a változtatásokat – magyarázta Márton László Szilárd, a község polgármestere.

Ezidáig évente 372 tonna szemetet termelt a község, egy tonna elszállítása 482 lej a tonnánkénti 80 lejes környezetvédelmi adóval együtt.

A lakosságot érintő változások kapcsán a polgármester elmondta, hogy míg ezidáig a szemételszállítás után fizették ki a díjat, ezentúl előre kell fizetniük három hónapra. Matricát kapnak, amit fel kell ragasztaniuk a kukára, egyébként nem szállítják el annak a tartalmát. Nincs egységára a matricának, a család minden tagja után ki kell fizetni az illetéket. Egy matrica egyetlen kukára érvényes három hónapig. Amennyiben több az elszállítandó szemét, mint amennyi belefér a 120 literes kukába, lehetőség van 60 literes zsák megvásárlására, aminek darabonkénti ára 3 lej. A megvásárolt zsákba gyűjtött szemetet szintén elszállítják.

Az elképzelés szerint környezetvédelmi illeték fizetésére kötelezik azt, aki huzamosabb ideig nem fizet szemétdíjat.

Arról is beszélt a polgármester, hogy a szállítócéget is ellenőrzik, és amennyiben matrica nélküli kukát ürít az autóba, azt a szállítást nem fizetik ki. Az új rendszerről mind a helyi lapban, mind a nemsokára sorra kerülő fórumokon is tájékoztatják a lakókat. Az elképzelés szerint nem egy nagy falugyűlést szerveznek, hanem falurészenként tartanak egyet-egyet, ahol a helyiek majd feltehetik az új rendszer kapcsán a kérdéseiket.

A cél a szelektív gyűjtés

A településvezető amint fogalmazott, ezzel nem az a céljuk, hogy a határban kössön ki a háztartási hulladék, sőt, fokozottan figyelik ezentúl a faluszéleket. Amennyiben tettenérik az elkövetőt, több száz lejes bírsággal kell számolnia tettének következményeként. Azzal, hogy mennyiség függvényében kell fizetni a szemét elszállításáért, szorgalmazzák a szelektív hulladékgyűjtést is. A község három pontján helyeztek el szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas konténereket. Ezekbe üríthetik a műanyagot, üveget a helyiek.

Évekkel korábban a polgármesteri hivatal cége traktorral végigjárta a községet a szemételszállítás napján, és a külön zsákokba gyűjtött műanyagpalackokat elszállította. Nem bizonyult fenntarthatónak a módszer, mert átrakóhely hiányában nem felelt meg az előírásoknak. Továbbá, sokszor megelőzték a polgármesteri hivatal munkatársait más településekről érkezők, és szekerekbe összegyűjtötték a palackkal teli zsákokat. Ez nem is okozott volna gondot, viszont a települést számon kérik, hogy mekkora mennyiségű különválogatott hulladékot ad le, és ezt igazolnia is kell. Folyamatban van tehát még a szelektív hulladékgazdálkodás kidolgozása. Tavaly ősszel komposztáló ládákat juttattak azoknak, akik igényelték, megyei rendszerbe kapcsolódva. 470 darab láda került a csomafalvi portákra, ez is az elszállítandó vegyes hulladék csökkentését célozza.

Elszállítanák a gumiabroncsokat is

A hétfő délutáni önkormányzati ülésen, melyen a hulladékgazdálkodásra vonatkozó határozatokat elfogadták, felvetődött, hogy lehetőséget biztosítsanak a lakóknak, hogy a használt gumiabroncsoktól is megszabaduljanak még húsvét előtt. Hasonlóan szerveznék meg, mint a tavaszi lomtalanítást, vagy az elektromos és elektronikai hulladék gyűjtését. Továbbá a használt étolaj begyűjtésén is gondolkodnak a környezetkímélés okán, valamint a hamu összegyűjtésén is, hiszen főként télen sokat nyom a mérlegen az elszállítandó szemét, ha belekerül az égéstermék is.Továbbá a loki és veresvirági részen medvebiztos konténereket terveznek, hogy onnan is elszállíthassák a hulladékot.

Drágult a szemétdíj

Személyenként a 2,4 lejes havi szemétdíj 4 lejre emelkedett. Vagyis

egy egyedül élő személy áprilistól 12 lejt kell előre befizessen, hogy három hónapig kiürítsék kukáját a hulladékszállító cég emberei.

A 65 éven felüli személyek 50 százalékos kedvezményben részesülnek, a négy vagy több gyermekes családok szintén csak a felét kell fizessék a szemétdíjnak, akárcsak a szociális segélyben részesülők. Újdonságnak számít, hogy aki huzamosabb ideig nem tartózkodik otthon, például egyetemista, vagy külföldön dolgozik, és ezt igazolni tudja, kérés alapján mentesülhet a szemétdíj kifizetése alól. A termelőegységek havonta 12 lejt kell fizessenek, a vendéglátóegységek, szórakozóhelyek, üzletek pedig 24 lejt.

Az építkezésből, bontásból származó hulladék köbméterét 59,5 lejért szállítják el. Az építkező számára nem állítanak ki addig engedélyt, amíg nincs szerződése a hulladék elszállítására.

A közintézményeknél gyűlt szemét, illetve a tűzkár esetén keletkezett hulladék elszállítása ingyenes.

Máshol már bevált

Gyergyócsomafalva nem egyedüli település, ahol matricás rendszer szerint szállítják el a háztartási hulladékot. Például Gyergyóditróban és Gyergyóremetén is évek óta így működik a szolgáltatás – tudtuk meg a polgármesteri hivatalokban érdeklődve. Ditróban 40 lej évente egy személy után a szemétdíj, amit egyben vagy két részletben fizethetnek a lakók. Idén már nem, de jövőben emelik a díjszabást, mert a szolgáltató Salubriserv is ezt kérte. Remetén 2013-ban váltottak matricás rendszerre. Jelenleg 37 lej az évi szemétdíj személyenként, itt is emelik majd a díjat. Féléves, illetve egyéves matricát lehet váltani. Remetén március 31-ig türelmi időszak van, addig várják, hogy a lakók befizessék az illetéket, és elszállítják a szemetet azoktól is, akiknek kukáján nincs aktuális matrica. Abban az esetben, ha a második félévre nem fizették ki, szeptember végétől már nem ürítik ki az olyan kukákat, amelyeken nincs érvényes matrica.