Jó, ha a kismama nem vajúdáskor látja először a szülőszobát

Péter Beáta 2017. március 21., 18:41

A Csíki Anyák Egyesülete és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház együttműködéseként minden hónapban szülészeti látogatást tartanak a várandóságuk harmadik trimeszterében levő kismamáknak és kísérőiknek.

Mind a résztvevők, mind a szervezők hasznosnak tartják a szülészeti látogatásokat Fotó: Tiboldi Beáta

Átlagban tíz várandós kismama veszi igénybe azt az alkalmat havonta Csíkszeredában, hogy megtekintse a helyszínt, ahol világra szándékszik hozni gyerekét. Ez a lehetőség ilyen szervezett módon egyedülálló a térségben, mind a szervezők, mind a résztvevők úgy vélik, mindenképp hasznos egy-egy ilyen alkalmon. A 2017 márciusában tartott látogatás volt az ötvenötödik, amelyet az egyesület és az intézmény szervezett.

A látogatásokat Kiss Gyöngyi osztályvezető főnővér vezeti, aki a jelenlevőknek a harmadik trimeszterben történő tudnivalókról, többek között a jóslófájásokról, a fájások időtartamáról valamint arról is beszél, hogy mikor ajánlott felkeresni a kórházat, illetve hogy milyen esetekben végeznek császármetszést. Elmondja azt is, hogy

milyen aktákat szükséges magához tennie a kismamának, amikor a kórházba indul, hogy hol és hogyan történik a kisbaba beíratása, hol öltöztetik a babákat, és hogy mikor hagyhatják el a kórházat.

„Második alkalommal jövök kórházlátogatásra, szinte ugyanaz hangzott el, mint az első alkalommal, de jó volt »elismételni«, és a szülészeten történt változásokra is kíváncsi voltam. Számomra első alkalommal is jót tett a látogatás, mert tudtam, hogy mire számítsak szüléskor” – magyarázta az egyik, a legutóbbi látogatáson részt vevő kismama. „Másodjára szülők, első alkalommal Angliában szültem, és kíváncsi voltam, hogy itt milyenek a körülmények, milyen termek vannak, mit kell tudni a beíratásról. Ezek mindenképp hasznosak” – véli egy másik kismama.

A főnővér megmutatja a szülészeti osztály termeit is a kismamáknak, a háromágyas kórtermeket, az ebédlőt, az asszisztens- és orvosi szobát, a műtőt és a szülőszobát. Arra is felhívja a figyelmet, hogy milyen kellékeket, ruhákat ajánlott behozni.

Fotó: Tiboldi Beáta

„A mostani kismamák többnyire tudják a dolgokat, el is jönnek szép számmal a látogatásra, és megjegyzik az itt hallottakat. Azoknál van probléma, akik nem jönnek el, nem tudják, hogy például mit kell hozni, és megérkeznek egy nagy bőrönddel, párnát, paplant hoznak. Pedig három-négy napra nincs amiért. Itt megkapják a tiszta ágyneműt, ha szükség, azonnal cseréljük a lepedőt. Mindenképp ajánlott itt lenni, ha már van egy ilyen alkalom. Szép dolog, hogy apukák is jönnek, és érdeklődnek a vajúdás, a terhesség iránt” – tette hozzá Kis Gyöngyi.

Tiboldi Bea, a Csíki Anyák Egyesületének elnöke rámutatott, annak idején nyitottan fogadta kezdeményezésüket a kórház vezetősége, és a szülészeti osztályon dolgozók is elfogadták, felvállalták ezeket a látogatásokat. „Az a visszajelzés, hogy ez fontos, szükséges, és már bekerült a köztudatba. A látogatási alkalom egy óra, és általában tíz várandós kismama jön el – sokan a párjukkal. Úgy gondoljuk, hogy akik eljönnek, mindenképp több információval mennek haza.

Hasznos a láthatás ereje, hogy valamit, amiről addig esetleg szülésfelkészítőn vagy barátoktól hallanak, megtapasztalhatják, találkoznak a műszerekkel, van fogalmuk, látják, hogy mire számíthatnak.

Ezáltal sokkal nyugodtabbak. Az átadott információ is gazdagodott az elmúlt években, és felzárkózott az aktuális igényekhez, hisz szó esik alternatív vajúdási lehetőségekről is. A kórházban dolgozók is belátják, hogy a látogatások után sokkal könnyebben tudnak bánni a beérkező kismamákkal, akik már eleve felkészülten érkeznek.”