Legyőzte a bajnokot az SZKC

Zátyi Tibor 2017. március 20., 22:06

Többször is hátrányban volt, de egy pillanatig sem adta fel a küzdelmet a Székelyudvarhelyi KC, hétfőn este a városi sportcsarnokban az utolsó tíz percben fordítva legyőzte az alapszakaszgyőztes Bukaresti Dinamót a férfi kézilabda Bölények Ligája 24. fordulójában.

Fotó: Barabás Ákos

Zsúfolásig megtelt a városi sportcsarnok, a kezdést jelző sípszókor már a lépcsőkön is alig lehetett helyet kapni. Kemény védekezéssel, látványos megoldásokkal kezdtek a csapatok, rendre a KC volt előnyben, de a vendégek is megtalálták az utat a hálóba (5. perc: 3–2). A hazaiak minden labdáért nagyot küzdöttek, jól mutatja ezt, hogy miután Szász ziccerben Irimușba lőtt, nagy bravúrral visszaszerezte a labdát csapatának (15. perc: 8–6). Ezt követően a Dinamo tapasztalt kapusa elkapta a fonalat, Onyejekwe és Tálas ziccerét is kivédte.

Fotó: Barabás Ákos

A továbbiakban kétszer is emberelőnyben játszhatott a KC, de nem tudott betalálni, a vendégek viszont a 20. percben, 9-nél egyenlítettek, majd nem sokkal később a vezetést is megszerezték. A látványos kézilabda folytatódott, egymás góljaira válaszoltak a csapatok, egyik fél sem tudott komolyabb előnyre szert tenni. Az utolsó percekben Onyejekwe szerezte vissza a vezetést, majd Ghiță talált be negyedszer, ám a Dinamo mindig megtalálta az utat Da Rosa kapujába, így 14–13-as állásnál mehetett pihenni a házigazda.

{P19}

Rosszul folytatódott a mérkőzés a KC-nak, hiszen a Dinamo zsinórban szerzett három gólja révén kettővel ellépett (33. perc: 14–16). Irimuș újabb bravúrokat mutatott be, igaz, Baranau büntetőinél rendre verve volt, a fehérorosz jobbszélső mind az öt próbálkozását bedobta a meccsen.

A Dinamo tehát tartotta előnyét, az udvarhelyi védelem pedig nem találta az ellenszert Jakov Vrankovics és Sajad Esteki átlövéseire, előbbi hét, utóbbi kilenc gólt jegyzett.

Az utolsó negyedóra kezdetén fej fej mellett állt a két együttes (21–22), a csarnokban pedig fergeteges hangulat uralkodott.

Míg a hazaiak edzője, Vlad Caba csupán két mezőnyjátékost cserélt be a mérkőzésen, a vendégek trénere, Eliodor Voica rengeteget változtatott, volt olyan váltásuk a védekezésből támadásba, hogy öt új kézilabdás ment fel a pályára.

{P27}

Az utolsó 10 perc elején jött össze a várva várt egyenlítés (korábban Da Rosa védett büntetőt), majd Ghiță újabb bombájával került vissza az előny a hazaiakhoz (53. perc: 26–25). Ez volt a meccs kulcsmomentuma, a Dinamo nem tudott újítani, Komogorov újabb bombagóljával pedig már kettővel ment a KC.

Az 58. perc kezdetén az orosz átlövő ismét betalált, majd hiába mutatott be újabb védést Da Rosa, a Dinamo egy perc alatt kettőt lefaragott hátrányából (59. perc: 28–27). Hazai időkérés következett, a KC pedig passzívig játszotta ki a támadást, melynek végén Komogorov újabb nagy gólt lőtt. A Dinamo mindent egy lapra feltéve támadott, de eladták a labdát, Kuzmanoszki pedig az üres kapuba dobta a játékszert, beállítva a 30–27-es végeredményt.

{P16}

A mérkőzés végén örömtáncot jártak a hazai játékosok, a közönségtől pedig sokáig zengett jogosan a „Szép volt, fiúk!”, hiszen nagyszerű játékkal verték három góllal a bajnoki címvédő Dinamót.

Mestermérleg

Eliodor Voica, a Dinamo edzője: Nagyon jól játszottak a hazaiak, végig harcoltak, megérdemelt a győzelmük.

Jakov Vrankovics, Dinamo: Az első 45 percben jól játszottunk, uraltuk az ellenfelet, de nem tudtunk ellépni. A KC nem adta fel, mi pedig többször is hibáztunk, nem koncentráltunk eléggé.

Cristian Ghiță, SZKC: Mindig más a bajnok ellen játszani, hiszen megpróbálod kihozni magadból a lehető legjobbat. Nem adtuk fel, és megérdemelten győztünk.

Vlad Caba, az SZKC edzője: A Dinamo továbbra is nagyon erős, sokat fejlődött idén, látszik rajta a BL-tapasztalat is. Nem adtuk fel, nagyon akartunk győzni. Továbbra is harcolunk, meg akarjuk nyerni a hátramaradt meccseinket.

A KC maradt az ötödik helyen (azonos pontszámmal a Konstancai Dél-Dobrudzsa KC-val, ám a tengerpartiaknak jobb a gólkülönbségük), a következő fordulóban, szombaton 17 órakor az utolsó előtti Fogarasi VSK otthonában lép pályára, majd az utolsó játéknapon a 11. helyezett CSM Focșani látogat Udvarhelyre.

Férfi kézilabda Bölények Ligája, 24. forduló:
Székelyudvarhelyi KC–Bukaresti Dinamo 30–27 (14–13),
az udvarhelyiek gólszerzői: Komogorov 8, Baranau 7, Ghiță 6, Szász, Tálas 3–3, Peric, Kuzmanoszki, Onyejekwe 1–1.
Hétméteresek 5/5, illetve 3/2.
Kiállítások: 8, illetve 10 perc.
SZKC: Da Rosa – Baranau, Ghiță, Peric, Szász, Komogorov, Onyejekwe. Játszott még: Jokanovics – Tálas, Kuzmanoszki.