„Turisták bőrébe bújva” nézték meg Gyergyószék látványosságait az idegenvezetők

Balázs Katalin 2017. március 20., 19:26

Különleges turistacsoportot láthattak a gyergyószékiek hétvégén. Borszéken a világháború nyomait szemlélték, Gyergyószentmiklóson templomtoronyból nézték meg a várost, Csomafalván többek között kovácskodtak, citeráztak és csokoládét kóstoltak. Mindannyian idegenvezetők voltak, ezúttal turistaszerepben

Borszéken, a hadak útján. Akár bunkerszállót is kínálhatnak a jövőben Fotó: Borbély-Kiss László

Gyergyószentmiklóson él családjával az Erdélyi Magyar Idegenvezetők Egyesületének új elnöke, Magyari-Vass István. Az ő meghívására érkezett a térségbe több erdélyi településről idegenvezető, úgynevezett bejáró túrára: megismerni a látványosságokat, majd azokat turistacsoportoknak bemutatni. A 2014-ben létrejött egyesületnek itt volt két napig a korábbi elnöke, alapító és rendes tagjai. Mindannyian idegenvezetők, többségük saját vállalkozásként a turizmusból él, vagy egészíti ki jövedelmét.

Minden településnek fontos a visszacsatolás, hogy a szakemberek véleményezzék, van-e turisztikai potenciál, olyan látványosság, mesterség és termék, melyre a távolról érkező igényt tart. A kétnapos út során szerzett tapasztalatokból igenlő válasz született.

„Öröm számomra, hogy az utóbbi két hónapban kétszer volt itt ez a csapat, itt tartottuk a közgyűlést is, melyen a város polgármestere is jelen volt. Ez a nyitottság sokat számít:

a városvezetés láthatta, hogy amit egy íróasztalnál elképzelnek, hogyan látszik az a távolról érkező, turizmussal foglalkozó szakemberek szemével

– fogalmazott Magyari-Vass István.

Nem hétköznapi turistakínálat: megszólaltatni a juharfa citerát, megismerni a kokojzaszedőt Fotó: Borbély-Kiss László

A gyergyószéki programban pénteken Borszék szerepelt, Nagy József történész idegenvezetésével megismerték a második világháborús bunkereket, katonai ösvényeket. Gyergyóremetén az élő közösséggel találkozhattak, és a tervekről is tudomást szerezhettek. Aztán gyergyószentmiklósi városnézés következett, vízszintes és függőleges szemszögből, ugyanis még az örmény templom tornyába is feljárt a csapat.

„Ezek a tanulmányutak mindenképp nagyon hasznosak számunkra. Rejtettebb helyi értékeket keresünk és ismerünk meg. Érdekes, ahogy idegenvezetőből egy kicsit turistává válunk. Természetesen a megismert tartalmak később újabb utak programját képezhetik majd” – nyilatkozott a Segesvárról érkezett Borbély-Kiss László.

A csíksomlyói Orbán László azt tartotta az együttlét fő erősségének, hogy így az idegenvezetők nagyobb betekintést nyerhetnek egy-egy társuk területéről. „Ha egymástól sikerül információkat gyűjteni, több mindent tudunk a turistáknak is kínálni. Nem csak kutyafuttában megyünk végig Gyergyószentmiklóson, több időt számunk ide.”

„Kisebb régiók megismerése az ilyen utak célja, és ez most sikerült. Új ismeretségekre tettünk szert, akikhez turisztikai kérdések kapcsán később is fordulni tudunk, illetve olyan vonzerőkkel ismerkedtünk, amely nem a tömegturizmus desztinációjának része. Azt hiszem, mindannyiunknak álma, hogy fellendítsük a tematikus utakat, erre van igénye a fiatalságnak: más értékeket megmutatni, a természethez közelebb kerülni” – nyilatkozta a brassói Bálint Emőke.

Kovácsokról kevés a vicc, de vicces kovács bőven kerül – ez a csomafalvi tapasztalat Fotó: Borbély-Kiss László

A tusnádi Vadász-Szatmári Zita, az egyesület alapítóinak egyike visszaemlékszik, már a kezdetekben ez volt a fő cél: bejárótúrákat szervezni, az idegenvezetőknek találkozni. „Itt vagyunk, egy kis csapatként, és kitől tanulhatnánk legtöbbet, ha nem a helyi emberektől. Mi, idegenvezetők könyvekből is sokat tanulunk, de azt tudjuk igazán átadni a vendégeknek, amit mi is élményként tapasztaltunk meg. Ez a nap szépen tükrözi:

a távolról semmiségnek tűnő településen milyen sok érték van, ha közelről nézzük.

A Korondról érkezett Pál Zoltán túraszervező, az egyesület korábbi elnöke elmondta, a Délhegyen túli térségben ők is ugyanezt képviselik: a helyi értékeket felhasználva okot adni a turistának, hogy lelassítson, megálljon. „Nem szabad szétszedni a látványosságokat, fel kell fűzni a borszéki bunkereket és az eszenyői vízimalmot, a csomafalvi kézművesekkel való találkozásokat. Önmagukban is nagy vonzerőt képviselnek, van mód a továbbhasznosításra, akár a bunkerben való alvás lehetőségéig. Sok összekötni való szál van itt, és tovább gyarapszik, hisz Remetén például jó volt hallani, hogy tervben van a skanzen típusú welnessközpont, a gyergyószentmiklósi terepszemlénk pedig azt igazolta, hogy

van itt bőven látnivaló, órák hosszat itt lehet tartani a turistát, amíg megéhezik, és máris nézhetünk egy vendéglő után.

A bejáró túra második napján a Súgó-barlangba kalauzolta a csapatot Simon László barlangász, a gyergyószentmiklósi turisztikai iroda munkatársa, illetve kollégája, Rusu Róbert, aki egyúttal a Monturist adminisztrátora is. Az ő nézőpontjából szerezhetünk tudomást a szintén szombatra beütemezett, csomafalvi túráról, a Hagyományok útja bejárásáról. Borsos Enikő és Lacatusu Júlia önkormányzati alkalmazottak kísértetében ismerkedtek a mesterségekkel:

kóstoltak pojéka levest, Berry kézműves csokit, ellátogattak egy kovács, illetve egy citerakészítő műhelybe, egy hagyományos pékségbe, ahol a pityókás kenyéren kívül szilvás bukta és különböző ízesítésű darázsfészek is készül.

„Ez a szakmai kirándulás megerősítés volt, hogy Gyergyószék turisztikai kínálatainak összekapcsolása igenis piacképes színfolt Székelyföldön” – összegzett Rusu Róbert.

Fotó: Borbély-Kiss László

A kétnapos együttlét során a tapasztalatok megosztására és jövőtervezésre is sor került. Erről az egyesületi elnök, Magyari-Vass István nyilatkozott: „Nekünk, erdélyi magyar idegenvezetőknek jó a munkakapcsolatunk. Kicsit úgy működik, mint a taxisoknál, bár diszpécserszolgálatunk nincs, mégis átadjuk egymásnak a megrendeléseket. Abban látom az együttműködés célját, hogy

a székelyföldi turizmus ne kis szigetek szintjén szervezze az idegenforgalmát, hanem együttműködve.

Ezért pályázunk olyan honlap készítésére, amely pályaudvarszerűen fog működni, az utazni vágyó pár kattintásra megkaphatja a megfelelő helyet és szolgáltatást kirándulási elképzeléseihez. Ugyanakkor ez a mi együttműködésünket is nagyban segítené, kiépülne egy hálózat a szigetek között, és a párhuzamosan születő megoldásjavaslatokat is itt lehetne összesíteni, hasznosítani.”